Kullancsok terjesztette ritka vírusba halt bele egy japán nő. A világon ő az első ismert halálos áldozat.

Egy hetvenes éveiben járó japán nő a kullancsok terjesztette Oz vírus első ismert halálos áldozata a világon. Az idős nő még tavaly nyáron keresett fel egy kórházat lázra és fáradtságra panaszkodva. Az orvosok tüdőgyulladást állapítottak meg nála, de miután az állapota tovább romlott, kórházba szállították, ahol egy kullancsot találtak a jobb combja felső részén.

Huszonhat nappal a kórházba kerülése után szívizomgyulladásban elhunyt – közölte Ibaraki prefektúra kormányzata és a japán egészségügyi minisztérium pénteken.

Az Oz vírust 2018-ban mutatták ki először Japánban a kemény testű Amblyomma testudinarium kullancsban. A kórokozó ellen nincs oltás, ám egyelőre az ázsiai szigetországon kívül még nem bukkant fel. A japán járványtani intézet szerint a vírusfertőzés nem minden esetben halálos, de további kutatásokra van szükség a tünetei és veszélyei felderítésére – írja a HáziPatika.

A tudósok meg vannak róla győződve, hogy a fertőzés kullancscsípéssel terjed. A vírus ellen termelt antitesteket már vadon élő majmokból, vaddisznókból és szarvasokból is kimutatták a Tokióhoz közeli Csiba prefektúrában, az ország középső részén található Gifu és Mie prefektúrákban, a nyugati Vakajamában és Jamagucsiban, valamint a délnyugati Oitában.

Jamagucsi prefektúrában két vadász szervezetében is kimutatták az ellenanyagot.

(Borítókép: Vírusok. Illusztráció: Getty Images)