Az aszpartámról már korábban is felmerült, hogy káros, ám eddig semmilyen hivatalos lépés nem történt annak érdekében, hogy betiltsák a használatát. A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ãœgynökség (IARC) ugyanakkor számos vizsgálatot lefolytatott, a döntéshozók pedig úgy határoztak, hogyha a felülvizsgálat során is aggasztó eredmények születnek, akkor idén júliusban hivatalosan is rákkeltÅ‘nek nyilvánÃtják az E951 néven is ismert vegyületet, a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesÃtÅ‘szerét.
Az aszpartám a répacukornál mintegy kétszázszor édesebb Ãzű anyag, amellyel olyan termékekben találkozhatunk, mint a diétás Coca-Cola, illetve számos rágógumi és más üdÃtÅ‘italok.
A JECFA, a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága az összes közzétett bizonyÃték alapján július 14-ig felülvizsgálja az vegyület használatát, és várhatóan még aznap nyilvánosságra hozza az eredményt, az IARC pedig az arra vonatkozó döntését, hogy mi lesz az aszpartámot tartalmazó élelmiszerekkel – Ãrja a Reuters cikke alapján a HáziPatika.com.
A WHO korábban arra is figyelmeztetett, hogy a rendelkezésre álló bizonyÃtékok szerint a cukorpótlók használata a testzsÃr csökkentése terén sem jár hosszú távú elÅ‘nyökkel, sÅ‘t a mesterséges édesÃtÅ‘szerek felnÅ‘tteknél fokozzák a 2-es tÃpusú cukorbetegség, a szÃv- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát. Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelÅ‘s igazgatója azt javasolta: válasszunk inkább cukrozatlan vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszereket.
(BorÃtókép: Kávéba kerülÅ‘ édesÃtÅ‘szer. Illusztráció: Getty Images)