Az aszpartámról már korábban is felmerült, hogy káros, ám eddig semmilyen hivatalos lépés nem történt annak érdekében, hogy betiltsák a használatát. A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) ugyanakkor számos vizsgálatot lefolytatott, a döntéshozók pedig úgy határoztak, hogyha a felülvizsgálat során is aggasztó eredmények születnek, akkor idén júliusban hivatalosan is rákkeltőnek nyilvánítják az E951 néven is ismert vegyületet, a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét.
Az aszpartám a répacukornál mintegy kétszázszor édesebb ízű anyag, amellyel olyan termékekben találkozhatunk, mint a diétás Coca-Cola, illetve számos rágógumi és más üdítőitalok.
A JECFA, a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága az összes közzétett bizonyíték alapján július 14-ig felülvizsgálja az vegyület használatát, és várhatóan még aznap nyilvánosságra hozza az eredményt, az IARC pedig az arra vonatkozó döntését, hogy mi lesz az aszpartámot tartalmazó élelmiszerekkel – írja a Reuters cikke alapján a HáziPatika.com.
A WHO korábban arra is figyelmeztetett, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a cukorpótlók használata a testzsír csökkentése terén sem jár hosszú távú előnyökkel, sőt a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát. Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója azt javasolta: válasszunk inkább cukrozatlan vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszereket.
(Borítókép: Kávéba kerülő édesítőszer. Illusztráció: Getty Images)