Több tízezer dollárba, vagyis több millió forintba is kerülhet az a forradalmi terápia, amelynek során ecstasy tablettát alkalmaznak mentális betegek állapotának javítására. Az új módszert a mai naptól vezették be Ausztráliában.

Ausztrália a világ első országa, ahol engedélyezik az ecstasy és a hallucinogén gombák gyógyászati célú felhasználását egyes mentális betegségek kezelésében – jelentette be a terápiás célú gyógyszereket felügyelő ausztrál hatóság (TGA).

A főként partidrogként ismert, hallucinogén, élénkítő és az érzékelést megváltoztató pszilocibin, illetve MDMA pszichoaktív szereket tartalmazó drogokat a mai naptól poszttraumatikus stresszben és egyes depressziótípusokban szenvedő pácienseknek írhatják fel pszichiáterek. A TGA szerint a klinikai kísérletek alátámasztották, hogy ezek a készítmények „viszonylag biztonságosan” alkalmazhatók orvosilag ellenőrzött környezetben.

A terápia akár több tízezer dollárba, vagyis több millió forintba is kerülhet és mellékhatásai is lehetnek, mint például kellemetlen élmények átélése. A lehetséges kockázatokról természetesen mindenkit tájékoztatnak a kezelés megkezdése előtt.

Bár ezidáig Ausztrália az egyetlen, ahol engedélyezték a készítmények mentális betegeken való alkalmazását, a varázsgombában található pszilocibin és az ecstasy-ban található MDMA gyógyászati hatásainak vizsgálatát klinika kísérlet céljából már Kanadában és az Egyesült Államokban is jóváhagyták.

Mike Musker, a Dél-ausztráliai Egyetem mentális egészséggel és az öngyilkosságok megelőzésével foglakozó kutatója elmondta, hogy az MDMA megkönnyíti az érintetteknek a terapeutával való kapcsolatteremtést és a traumás tapasztalatok felszínre hozását. A pszilocibin pedig a remények szerint „előhívhatja az életkedvet” – írja a BBC beszámolója alapján a HáziPatika.com.

(Borítókép: Boldog férfi. Illusztráció: Getty Images)