Alapvetés, hogy a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ha esetleg mégis cigarettázunk, de fel akarunk hagyni vele, akkor legjobb a teljes leszokás útját választani. Azonban, ha egy dohányosnak ez valami miatt nem sikerül, akkor érdemes tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Cikkünkkel számukra szeretnénk információt nyújtani.

A dohányzás súlyos probléma világszerte. Nemzetközi felmérések szerint a Földön jelenleg több mint 1,3 milliárd ember dohányzik, hazánkban is körülbelül 2 millióan cigarettáznak. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) statisztikája sem derűsebb: a szervezet évente megjelenő körképe szerint Magyarország az élmezőnyben szerepel a dohányzók arányának tekintetében az OECD országok között.

Miért káros a dohányzás?

A dohány egyik fő alkotóeleme a nikotin, sokszor szóba kerül az egészségre gyakorolt hatása. Ez a szerves vegyület valóban függőséget okoz, fogyasztása szédüléssel és fejfájással járhat együtt.

A vezető tudományos szervezetek szerint azonban az elsődleges veszélyforrás nem a nikotin, hanem az égés és az égés során keletkező füst.

A dohányfüst többezer vegyi anyagot – többek között arzént, formaldehidet, cianidot, ólmot, nikotint és szén-monoxidot – tartalmaz, amelyek közül közel száz káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ezek az anyagok pedig olyan betegségek kockázatát növelhetik meg, mint a stroke vagy egyes rákbetegségek, ráadásul a dohányzás jelensége környezeti és társadalmi károkat vonzhat maga után.

Tudta?

Dohányzás során a dohányosok nemcsak magukat, hanem a környezetükben lévőket is veszélynek teszik ki, hiszen a füstben található káros anyagok az ő szervezetükbe is bejutnak. Többek között ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom.

A legjobb a leszokás, de a minimum az ártalomcsökkentés

A legtöbb ember azért dohányzik, mert a szervezete függ a nikotintól, míg mások stresszcsökkentésre használják a cigarettát. Sok embernek egyfajta rituálé ez a szokás, számtalanszor hallani, hogy a reggeli kávé elfogyasztásához hozzátartozik az a bizonyos kézmozdulat, ami a dohányzással jár. De vajon ezek a vélekedések megindokolják, hogy bárki is ragaszkodjon ehhez az egészségkárosító szokáshoz?

A válasz természetesen az, hogy nem. Könnyű belátni, hogy az ártalomcsökkentés legjobb módja, ha az emberek rá sem szoknak a cigarettára. A dohányzás ártalmait úgy kerülhetjük el, ha nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú terméket. Ha már cigarettázunk, igyekezzünk minél hamarabb leszokni róla, ezzel is csökkentve a dohányzással összefüggésbe hozható betegségeket kockázatát.

Ha mégsem szokunk le, akkor minél előbb informálódjunk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, vagyis a dohányzás égés nélküli alternatíváiról*. Természetesen ezek sem kockázatmentesek, ám léteznek olyan lehetőségek, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük a káros anyagoknak való kitettséget saját magunkra és a környezetünkre nézve egyaránt.

A különféle füstmentes technológiák a cigarettánál kevésbé káros* alternatívát nyújtanak, mivel közös bennük, hogy égés és füst nélkül működnek. 

Dohányhevítés

A cigaretta dohánytartalma hozzávetőlegesen 900 Celsius-fokon ég, ezen a hőmérsékleten rengeteg káros vegyület szabadul fel, míg a hevítéses rendszerek ennél sokkal alacsonyabb hőmérsékletre, mintegy 200-300 Celsius-fokra melegítik fel a dohányt. A technológia működése során mivel nem történik égés, nem képződik füst, hanem egy nikotint tartalmazó, belélegezhető aeroszol jön létre, amiben ezen felül vízpára, glicerin és aromák találhatóak. További előny, hogy nem keletkezik hamu és kevesebb kellemetlen szaggal jár.

E-cigaretta

Ez a technológia egy akkumulátorral működő elektronikus eszközt jelent, amely folyadékot melegít, és így belélegezhető gőzt hoz létre. Az e-cigaretták alapvetően különböznek az éghető cigarettáktól, mivel nem tartalmaznak dohányt, és nem égnek, így nem termelnek füstöt sem.

Nikotinpárna

A nikotinpárna kifejezés a szájon át fogyasztható, dohányt nem tartalmazó és égéssel nem járó nikotintermékekre utal. A dohánymentes nikotinpárnák égés nélküliek, a felső ajak és az íny közé helyezhetőek. Nincs aeroszol, füst vagy hamu, így elkerülhetőek a füst és a benne lévő káros anyagok okozta ártalmak.

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

(Borítókép: Férfi egy függőágyon. Illusztráció: Shutterstock)