Orrplasztika, ráncfelvarrás, botox vagy szájfeltöltés: a különböző orvos esztétikai kezelések vagy plasztikai műtétek ma már nem csak a nők kiváltságai. A férfiaknak ugyanúgy lehetőségük van arra, hogy felvegyék a harcot az öregedéssel, a csatába pedig egyre többen szállnak be az erősebbik nem képviselői közül. Cikkünkben megmutatjuk, hogy amerikai szakemberek szerint melyek voltak a legnépszerűbb szépészeti beavatkozások a férfiak körében 2022-ben.

A Robb Report újságírója két neves plasztikai sebészt, a Beverly Hills-ben praktiázló dr. Catherine S. Changet, valamint a New Yorkban rendelő dr. David Shafert kérdezte arról, hogy a regisztrált műtétjeik közül mely operációk voltak többségben a tavalyi évben. Íme!

Orrplasztika

Ezt a műtétet funkcionális, illetve esztétikai okokból is végzik. A kívánt forma elérése céljából az operáció során letörik a csont egy részét, illetve lecsiszolják azt. Hazánkban az esztétikai okból végzett műtétek fizetősek, ugyanakkor orrsövényferdülés esetén kérhető rá támogatás, amit egyes magánklinikákon is beszámítanak.

„Az orrplasztikát nagyon óvatosan kell végezni, nem szabad túlzásba vinni. A felépülési időn körülbelül egy hét, ez idő alatt egy sínt kell viselni. Miután az lekerül, még előfordulhat duzzanat. Bár a teljes gyógyulás akár egy évig is eltarthat, a legtöbb beteg nagyjából három hét után már nagyszerűen néz ki. Az orrplasztika egy új technológiája a Piezo, amely egy ultrahangos módja a csont vágásának. Ezzel a módszerrel a véraláfutás kialakulása is minimalizálható” – magyarázta dr. Chang.

Áll- és állkapocs-implantátum

Az áll- és állkapocsimplantátumok segítenek hangsúlyosabbá tenni az arc szerkezetét. Az implantátumokat általában az áll alján, az állkapocs mögött vagy a szájüregben lévő bemetszéseken keresztül juttatják a helyére. Dr. Chang szerint ezek a beavatkozások nagyon gyakoriak a férfiaknál.

„A beavatkozás iránt évről évre többen érdeklődnek, ahogy a férfiak egyre tudatosabbá válnak a megjelenésüket illetően. Az erős állkapocsvonal nagyon fontos a számukra, ugyanis azt gyakran a férfiassággal hozzák összefüggésbe. Amit én másképp csinálok, mint sok más plasztikai sebész, hogy 3D-s egyedi implantátumokat használok. CT-vizsgálatot végzek, elkészítem a csontváz háromdimenziós modelljét és olyan implantátumot tervezek, amely tökéletesen illeszkedik a pácienshez. A műtétet követő lábadozási idő körülbelül egy hét, és bár a páciensek álla az első fél évben duzzadt marad, már a második, harmadik héten kirajzolódik az implantátum formája.”

Hasplasztika

A gyakran a zsírleszívással összetévesztett hasplasztika a meglazult bőrt célozza meg, illetve segít a hasizmok átstrukturálásában és feszesítésében. Általában átfogóbb, mint a zsírleszívás, amelynek során kizárólag a zsírt távolítják el.

„A hasplasztikára jelentkezőknek a műtét előtt és után legalább hat hétig tartózkodniuk kell minden nikotinterméktől és kerülniük kell a passzív dohányzást is. Három héttel a műtét előtt és után aszpirint sem szedhetnek. A műtét során csöveket helyezhetünk el az operált területen a folyadékgyülemek, úgynevezett szerómák elvezetése céljából. Ezeket a csöveket indokolt esetben több hétig a helyén hagyjuk, hogy felgyorsítsuk a gyógyulást. A betegeket természetesen tájékoztatjuk arról, hogyan kell ezeket kezelni, többek között üríteni, hiszen általában a műtét másnapján már hazaengedjük őket. Az operációt követően a kötést négy-hat hétig kell viselniük, az ugyanis segíti a bőr formázását, megakadályozza a folyadék felgyülemlését, és a gyógyulás során hasi támaszt nyújt. Véraláfutásra és duzzanatra nagyjából hat hétig lehet számítani, a teljes megszűnésük három hónapig is tarthat. Bár a gyógyulási idő kettő, vagy annál több hét, a beteg általában 10 nap után már visszatérhet a munkába. Az olyan megerőltető tevékenységeket azonban, mint a testmozgás, hosszabb ideig kerülni kell” – szögezte le dr. Shafer.

SWAG

A SWAG a szó szoros értelmében egy pénisznagyobbító műtétet jelent. Valójában egy injektálható töltőanyagról van szó, amely növeli a péniszszár szélességét és kerületét. A hossznövelések általában invazívabbak. A hatás két év alatt fokozatosan csökken, de a páciensek ez idő alatt maguk tarthatják fenn a kívánt állapotot kiegészítő injekciókkal.

„Ez a 20-30 perces eljárás azonnali eredményt biztosít, a végleges forma azonban egy-két hét múlva jelentkezik, mire a töltőanyag teljesen kitágul. Kifejezetten javallott a terület masszírozása, hogy a kezelést követően a páciens azonnal folytathassa a mindennapi életét. A szexuális tevékenységgel a beavatkozás után egy hetet kell várni, addig ugyanis enyhe vagy közepes mértékű duzzanatra és esetleges véraláfutásra lehet számítani. A betegek túlnyomó többsége ugyanolyan vagy fokozott érzékenységről, illetve vastagabb erekcióról számol be” – hívta fel a figyelmet dr. Shafer. Hozzátette: a bőrfeltöltő anyagok új technológiája áttörést hozott a péniszplasztika területén.

„Ugyanazokat a termékeket, amelyeket az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala – a szerk.) az arc és az ajkak méretének fokozására engedélyezett, a pénisz kerületének jelentős növelésére és a pénisz hosszának mérsékelt növelésére is használják. A mikrokanülök nagyobb biztonságot nyújtanak a többszörös éles tűs injekciókkal szemben, kisebb a zúzódás esélye és simább az eredmény. Időtartama a kezeléshez használt termékektől, valamint a páciens anatómiájától függ. A legnépszerűbb és legtartósabb hialuronsavas pénisznagyobbító injekció a Juvederm Voluma XC, mivel ez a legtestesebb az injekciós gélek közül és ez tart ki a leghosszabb ideig – akár két évig is. A legtöbb páciensnek először egy kezeléssorozat javasolt, amelyet éves karbantartás követ.”

Szemhéjplasztika

A szemhéjak rekonstruálása az orrplasztikához hasonlóan szintén történhet korrekciós vagy esztétikai céllal. Dr. Chang tapasztalatai szerint az állplasztika után ez az egyik leggyakoribb beavatkozás a férfiak körében, többek között azért is, mert egy rettentő egyszerű és gyors operációról van szó, a felépülési idő mindössze egy hét, és 10-15 évig legalább kitart.

„A felső szemhéjplasztika körülbelül 30-45 percet vesz igénybe, míg az alsó szemhéjplasztika esetében kétféle típus létezik: zsíreltávolítás és bőreltávolítás. Ha a páciensnek zsíreltávolításra van szüksége, inkább a zsír újrapozícionálására összpontosítok. Mivel idővel természetesen is veszítünk zsírt az arcunkból, ezért nem távolítok el annyit. Ez a procedúra nagyjából egy órát vesz igénybe. Mivel az alsó szemhéjak tájékán nagyobb eséllyel alakul ki véraláfutás, ezért a felépülési idő ebben az estben 2-3 nappal tovább tart. A zúzódásokat ilyenkor lefedjük a gyógyulás idejére.”

(Borítókép: Szépészeti konzultáción részt vevő férfi. Illusztráció: Getty Images)