A csokoládé vitathatatlanul az emberiség legnagyobb kedvence. Évente közel 8 millió tonna csokit fogyasztunk el világszerte. Íme a csoki pro és kontra érvei!

Már a maják is tudtak a csokoládé jótékony hatásairól, így önként osztották meg a jólelkű konkvisztádorokkal a kakaóbab felhasználásának módját. A kakóból készült étel később az évszázadok során egyre népszerűbb lett, de hamarosan a tömeggyártás áldozatául esett.

Pro

A csokoládé, illetve a szőlőcukor hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel együtt a szerotoninszint is gyorsan emelkedik, ami az elégedettség érzését kelti. A kakaónak enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van, ezért védhet a szívinfarktustól is. A keserű csokoládénak a legmagasabb a kakaótartalma. A csokoládéban található koffein, anamid és polifenol, amelyek stimulálják a központi idegrendszert, így jókedvet eredményeznek, valamint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Más kérdés, hogy több kutatás szerint igazán eredményes hatás csak kb. 20 kilogramm elfogyasztása után várható – de ezzel természetesen ne kísérletezzünk!

Kontra

Az édes, tejes, különböző ízesítésű csokoládék nem túl jó hírnek örvendenek. Magas  cukortartalmuk és alacsony kakaótartalmuk miatt válnak bűnösen csábítóvá. A 19. század óta a csokigyártók egyre kevesebb kakaót, ezzel szemben egyre több cukrot és növényi zsiradékot használnak a csokikészítésnél, hogy spóroljanak a költségeken. Feltehetőleg az ilyen édességek fogyasztása is hozzájárul ahhoz, hogy a friss adatok szerint a magyarok 30 százaléka elhízott. Noha a csokoládé gyorsan szerez örömet, hamar el is múlik a hatása, és utána nem marad más, mint a plusz kilók. A kakaóültetvényeken sok helyen még napjainkban is gyerekeket dolgoztatnak, vagy szinte rabszolgaként alkalmazott felnőtteket. Talán unalmas téma már, de a fogszuvasodás is komoly veszély, ha túl sok kakaót, vagy csokit fogyasztunk. 

Összességében a csoki jó dolog, hiszen finom és egy ideig gyorsan jól érezzük magunkat tőle, de fogyasszuk felelősséggel és tudatosan.

(Borítókép: Csokoládé. Illusztráció: Natasha Breen/Getty)