Közös akciót indított a hamisított gyógyszerek kereskedelme ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az irracionális ígéretekkel kecsegtető csodaszerek ismérveiről szakértők rántották le a leplet.

Időről időre újra járják hódító útjukat a különböző, természetes alapanyagokkal és közel 100 százalékos hatással kecsegtető „csodaszerek”. Az utóbbi időben ismét elharapózott az ezeket a készítményeket hirdető reklámok száma, így a Nemzeti Védelmi Szolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) összefogott, hogy együttes erővel vegyék elejét az átveréseknek.

Egy, a két hatóság közreműködésével készült videófelvételen szakértők magyarázzák el, hogy hogyan ismerhetők fel a hamis gyógyszerek.

Az egyik legnagyobb ismérvük, hogy valamilyen szakember „ajánlásával” hirdetik a készítményt, holott a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy egy orvos igazi gyógyszert reklámozzon.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Facebook-bejegyzése szerint a kampányhoz több tájékoztató kisfilm is készült, mások mellett például dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerésszel is. 

A szakember szerint a hamis gyógyszereket a hirdetésük alapján arról is könnyen fel lehet ismerni, hogy általában 100 százalékig természetes összetevőket, valamint mellékhatások nélküli, gyors és csodálatos hatást ígérnek. Emellett a vásárlásra ösztönzés is nagyon agresszív ezeken a honlapokon – gyakran megjelenik például az „utolsó darabok” figyelmeztetés, vagy a „vásárolj kettőt féláron” felszólítás – szúrta ki a hatóságok megelőző kampányvideóit a HáziPatika.com.

(Borítókép: Férfi egy pirulával. Illusztráció: Getty Images)