Életveszélyes szívritmuszavarunk is kialakulhat, ha a folyadék mellett nem pótoljuk megfelelően a szervezetünkben a nátriumot. Mivel verejtékezéskor rengeteget veszítünk a létfontosságú kémiai elemből, így kifejezetten fontos, hogy a nyári melegben több sósat együnk.

Az elmúlt hetek során több beteget is életveszélyes állapotban szállítottak kórházba Pécsen, miután drasztikusan lecsökkent szervezetük nátriumszintje. Az esetek kapcsán dr. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Nephrológiai Diabetológiai Centrum igazgatója a nyári sófogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet az egyetem online magazinjának hasábjain. Mint azt elmondta:

ha ilyenkor nem pótoljuk együttesen a folyadékot és a nátriumot, abból életveszélyes szívritmuszavarok alakulhatnak ki.

via GIPHY

„Az elmúlt néhány hétben sajnos több olyan beteg érkezett klinikánkra, akik emiatt kerültek életveszélyes állapotba” – kezdte a professzor. „A nátriumhiánynak nincsenek jól felismerhető, specifikus tünetei. Általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvtelenség jelezheti a bajt. Mivel nem könnyű felismerni, fontos, hogy gondoljunk a veszélyre. Ha sokat izzadunk, például szabadtéri munkavégzés során, akkor akár négy-öt liter folyadékra is szüksége lehet a szervezetünknek. A folyadékbevitel mellett pedig a sóbevitelünket is fokoznunk kell. A megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt. Ha valaki ebben a melegben rosszullétre panaszkodik, itassunk vele vizet, és a következő étkezésnél legyen gondja arra, hogy alaposan sózza meg az ételét” – fejtette ki Wittman doktor. Kiemelte ugyanakkor, hogy ősztől tavaszig ennek az ellentettje igaz, mivel akkor kevesebbet izzadunk.

„Nagyon trükkös ez a dolog: az év nagy részében a fokozott sófogyasztás ellen neveljük a betegeket, ráadásul az alacsony nátriumszintnek nincs speciális tünete, nehezen felismerhető, és óvatosan kezelhető. Ha valaki emiatt kerül be a kórházba, a folyamatot csak nagyon lassan szabad megfordítani. A gyors pótlás visszafordíthatatlan, súlyos szövődményekkel járó központi idegrendszeri károsodást okozhat” – figyelmeztetett dr. Wittmann István.

(Borítókép: Ételt sóz egy férfi. Illusztráció: Getty Images)