Már az ókorban használták gyógyszerként, a legenda szerint pedig Kleopátra is ezt a szert alkalmazta, hogy fiatal és gyönyörű maradjon.

Létezik egy anyag, amely édes ízén és finom illatán túl értékes gyógyhatású tulajdonsággal rendelkezik, illetve több legenda is utal bőrszépítő hatására. A legismertebb, miszerint Egyiptom néhai fáraónője, Kleopátra a fürdőjébe tett belőle, hogy megőrizze a szépségét. Emellett az ókori, egyiptomi gyógyszerkönyvben, az egyik legősibb, papiruszra vetett iratban is szerepel. Baktériumölő hatása miatt gyógyszerként használták, sebeket, fekélyeket balzsamoztak vele, hogy azok ne fertőződjenek el. A „halhatatlanság forrásaként” a holttestek bebalzsamozására is szolgált.

Rájött, hogy melyik természetes anyagról van szó? Ha nem, eláruljuk: ez a csodaszer nem más, mint a méz.

A Patika Magazin emlékeztet: számos mézfajtát ismerünk, attól a virágtól-fától függően osztályozva, amelyen a méhek gyűjtik a nektárt. Ezek a változatok különféle ízűek, aromájúak és színűek az átlátszótól az aranybarnáig, de állaguk is sokféle a folyékonytól a majdnem szilárd halmazállapotig. Az állagukat nagyban befolyásolja a méz víz- és gyümölcscukor-tartalma, amely fajtánként ugyancsak különböző. Minél kevesebb vizet tartalmaznak, annál inkább kristályosodnak, és minél magasabb a fruktóz mennyisége bennük, annál folyékonyabbak. A méz több mint 180 összetevőt tartalmaz: döntő arányban, vagyis 80 százalékban cukrokat, de vitaminok, ásványi anyagok, oligoelemek, enzimek, proteinek, illóolajok és organikus savak is találhatók benne.

Kiváló sebgyógyító

Az ókori feljegyzéseken túl napjainkban készült tanulmányok is kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek mintegy kétszer olyan gyorsan gyógyulnak, mint amikor más szereket alkalmaznak. Ennek oka a méz erős antibakteriális és vírusölő, valamint hámosító hatásában rejlik, ami a hegesedés, a sebgyógyulás elősegítésében és az elfertőződés megelőzésében jelentős szerepet tölt be.

Magas cukortartalma akadályozza a baktériumok további szaporodását, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok pedig a sebek állapotromlását hátráltatják. A méz hatása olykor vetekszik az antibiotikumokéval.

Kozmetikumok hatékony összetevője

A méz sebgyógyító és bőrregeneráló hatása számos kozmetikai céget inspirált arra, hogy különféle bőrápolókban összetevőként alkalmazzák a természetes anyagot. Ezen kívül a méz bőrpuhító hatású, bővelkedik flavonoidokban, amelyek semlegesítik a bőrre nézve káros szabad gyököket, illetve fokozza a kollagén termelődését, így mára az öregedést gátló krémek fontos hatóanyaga. A mézet nem egyszer más méhészeti termékekkel, például királyzselével (royal jelly) és méhpempővel társítják, amelyek bővelkednek antioxidánsokban, vitaminokban, fehérjékben, aminosavakban, és szintén bőrregeneráló, revitalizáló hatásúak.

(Borítókép: Arcát krémező férfi. Illusztráció: Getty Images)