A D-vitamin számos egészségügyi előnyt hordoz magában a férfiak számára.

A legtöbben tudják, hogy a napfény vitaminjának is nevezett D-vitamin egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba, ily módon szabályozza a szervezet kalciumszintjét. Nos, ennek a vitaminnak vannak egyéb előnyei is, amelyek miatt kifejezetten a férfiaknak is ajánlott a szedése. 

A D-vitamin szükséges az izomfejlődéshez

A test mozgását támogató, csontokhoz rögzült izmok kialakításában és fenntartásában, illetve az izomerő és a fokozott teljesítmény optimalizálásában kulcsszerepet játszik a D-vitamin. Nem véletlen, hogy az élsportolók rendszeresen szedik azt étrend-kiegészítőként. Tisztában vannak vele, hogy enélkül nem létezik izomépítés.

A termékenységre is hatással van

A férfiaknál a D-vitamin fontos szerepet tölt be a termékenység szempontjából, ugyanis serkenti a spermiumok mozgékonyságát. Emellett javítja a herék működését, amelyek a spermiumokon túl esszenciális nemi hormonokat, így tesztoszteront termelnek.

A D-vitamin támogatja a mentális egészséget

A vizsgálatok szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy a napfény vitaminjának hiánya és a mentális egészség alakulása között szoros összefüggés áll fenn. A szakértők szerint az agyban nagy számban helyezkednek el D-vitamin receptorok, amelyeket időközönként fel kell tölteni, ez pedig fontos szerepet játszhat az általános mentális egészség alakulásában.

(fess.hu)

(Borítókép: D-vitaminok nap alakot formálnak. Illusztráció: Iryna Veklich/Getty)