Szexuális zavarokhoz, autoimmun betegségekhez, sőt rákhoz vezethet, ha a testépítés során túl gyorsan szeretnénk látványos eredményeket elérni. Ez ugyanis szinte lehetetlen tiltott szerek alkalmazása nélkül, a szteroidoknak azonban életre szóló, az egészséget veszélyeztető hatásai lehetnek.

Súlyos következményei lehetnek annak, ha egy testépítő tiltott szerekkel él. A szteroidfüggőségről és annak veszélyeiről dr. Hollósy-Vadász Gábor pszichológus beszélt az RTL Reggeli című műsorában.

Mint arra a szakember rávilágított, a szteroidfüggőség a rendszeresen edzeni járók 4-5 százalékát érinti.

A szerhasználat és a túlzott edzés mögött nem ritkán testképzavar gondja áll, azt a gyerekkorban elszenvedett traumák, elhanyagoltság és a közösségi média negatív hatása egyaránt okozhatja, illetve súlyosbíthatja. Ebből kifolyólag a férfiak gyakran kompenzálni akarnak valamit, ami ahhoz vezethet, hogy akár naponta többször is elmennek edzeni. Ha ez nem sikerül nekik, akkor nagyon frusztráltak, feszültek lesznek. 

Függőségről akkor beszélünk, ha az illető már illegális szereket is használ, és már semmi mással nem törődik az életben, csak a testépítéssel, elhanyagolva a kapcsolatait, a családját.

Ilyen esetben az érintett illető gyakran hangulatzavarral küzd, a frusztrációját nem tudja kezelni, extrém esetben hallucinációi is lehetnek. A tiltott szerek túlzott használata végül szexuális zavarokat, rákot és autoimmun betegségeket is okozhatnak.

„Aki változtatni akar, annak első lépésként el kell hagynia a szteroidokat, utána pszichológus, pszichiáter segítségét kell kérnie. Később életmódot kell változtatni. Sokat segít, ha újra felveszi a kapcsolatot a családjával, barátaival, és újra elkezd közösségi életet élni. Fel kell ismernie, hogy nem attól férfi, hogy testépítő” – fejtette ki dr. Hollósy-Vadász Gábor.

(Borítókép: Testépítő férfi. Illusztráció: Getty Images)