Több oka is lehet annak, ha hajnali négy óra tájékában megébred. Egy alvásszakértő részletesen kifejtette, hogy milyen esetekben gyakori ez a jelenség.

Sokak éjszakáját megkeseríti a nem várt hajnali ébredés, amelynek okait Lisa Artis, a The Sleep Charity jótékonysági szervezet vezérigazgató-helyettese taglalta egy interjú során. A szakember kiemelte, hogy a legtöbb esetben az ébredésnek a mélyalvási fázis végéhez van köze, ami nagyjából 4-5 órával elalvás után következik be. A felhozott példa szerint, ha valaki este 11 óra tájékában hajtja álomra a fejét, akkor nagyjából éjjel 4 órakor ér a mélyalvási fázis végére, így nagy eséllyel megébredhet, mielőtt az alvási ciklusok újraindulnának. A felébredést ugyanakkor hormonális tényezők is okozhatják.

„Az alvást a belső óránk, vagy más néven cirkadián ritmusunk irányítja. Az egyik legjelentősebb és legismertebb cirkadián ritmus az alvás-ébrenlét ciklus. Az alvást két hormon szintje szabályozza: a melatonin és a kortizol, amelyek szabályos 24 órás mintát követnek. A melatonin segít elaludni, míg a kortizol segít felkelni, és ébren tartani” – magyarázta Lisa Artis. Azt tanácsolta: a jobb alvás érdekében lefekvés előtt érdemes letenni a telefont, mivel az okoseszközök által kibocsátott kék fény befolyásolhatja a melatonintermelést. A hormonális okok kapcsán hozzátette, hogy az életkor, és az annak előrehaladtával jelentkező menopauza is szerepet játszhat a hajnali ébredésben. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a túl sok cukor, alkohol, koffein, bőséges, nehéz ételek, valamint a magnézium és a B-vitamin hiánya is negatívan hathat az alvásunkra.

„Szénhidrát vagy cukros nasik helyett válasszunk fehérjében és magnéziumban gazdag ételeket, például kemény tojást, túrót, tökmagot, spenótot, étcsokoládét, kesudiót, csirke- vagy pulykacombot. Az így bevitt fehérje hosszabb távon képes teltségérzetet biztosítani, a magnézium pedig támogatja az alvást” – idézi a szakember tanácsát a LadBible cikke nyomán a Metropol. Lisa Artis mindezen kívül megjegyezte, hogy a lefekvés előtti folyadékfogyasztást is érdemes minimalizálni, ugyanis amiatt is könnyen megébredhetünk, ha hív minket a szükség. Ezen kívül a szorongás sem tesz jót az alvásnak, így célszerű az aggodalmaktól még lefekvés előtt megszabadulni – ebben segíthet, ha kiírjuk magunkból a gondokat, de a meditációs gyakorlatok is hatásosak lehetnek.

(Borítókép: Éjszaka a telefonjára néző férfi. Illusztráció: Getty Images)