Az egészségüket kockáztatják azok, akik újra felhasználják az egyszer használatos, eldobható ételtárolókat, főleg a műanyagból készülteket – derült ki az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) vizsgálatából. Az eredmények elszomorító képet festettek az átlagos fogyasztói gyakorlatról.

Az európaiak élelmiszercsomagolás-használati szokásait vizsgálta nemrég az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC). Mint kiderült, a fogyasztók ötöde – pontosabban 19 százalék – újra felhasználja az egyszer használatos, eldobható, sok esetben sérült ételtárolókat, valamennyivel többen (23%) pedig elhasználódott műanyag dobozokban is melegítik az ételeket, illetve tárolják azokat még felhevült állapotban.

Az élelmiszeripari kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer egy Facebook posztban hívta fel rá a figyelmet, hogy ezek a gyakorlatok hatalmas veszélyt jelenthetnek az egészségre nézve, többek között a kiolvadt műanyag molekulák miatt.

Az eldobható csomagolások rendeltetésszerű használata kiemelten fontos, az ilyen ételtároló dobozok ugyanis nem alkalmasak arra, hogy egynél többször is érintkezzenek az élelmiszerekkel. Az egyszeri és az ismételt felhasználásra szánt edények tekintetében az európai törvény eltérő összetételt ír elő.

A BEUC az eredmények nyomán a jogszabályok szigorítását szorgalmazza. Azt szeretnék elérni, hogy az eldobható csomagolóanyagok újrafelhasználás esetén is biztonságosak legyenek.

(HáziPatika)

(Borítókép: Elviteles dobozokba ételt csomagoló férfi. Illusztráció: Getty Images)