Népbetegségként volt jelen a középkorban, a súlyos kórság pedig a mai napig kezelhetetlen: újra felütötte a fejét a modern világban a lepra.

Ismert volt az ókori Egyiptomban, majd a Római Birodalom területén a Krisztus utáni 2. században is felütötte a fejét, ám népbetegségként először a középkorban volt jelen: a leprajárvány volt az első hatalmas európai járvány a 12. század végén és a 13. század első évtizedeiben, a keresztes hadjáratokkal egy időben.

Bár azt gondolnánk, hogy mára teljesen eltűnt a lepra, még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik világszerte. és számos országban igen elterjedt. Újabban az Amerikai Egyesült Államokban is felütötte a fejét, az elmúlt években több esetet is jelentettek.

A Hansen-kór néven is ismert betegséget 2020-ban 159 esetben regisztrálták, legtöbbjüket Florida államból. A fertőzés forrása egyelőre rejtély.

A lepra egy erősen fertőző betegség, amely a súlyosan torzító bőrgyulladásról, a perifériás idegkárosodásokról, valamint a progresszív testi és szellemi leépülésről ismerhető fel. Tünetei közé tartozik a fekélyek megjelenése a talpon, a zsibbadás, egyes esetekben a teljes bénulás. Előfordul, hogy a sérült végtagokat amputálni kell, bár ez a korai felismerésnek és a modern kezeléseknek köszönhetően ritkán válik szükségessé – mutat rá a Házipatika.com.

A portál kiemeli, hogy Amerikában több alkalommal is előfordult a betegség, ám a fertőzést általában a világ más részeiről hurcolták be. Mára azonban az esetek egyharmada helyi eredetűnek tűnik. A mostani, különösen Floridában előforduló eseteket egy állathoz, az tatukhoz kötik. Baljós jel, hogy a fertőzés az Egyesült Államok más, olyan részein is terjedőben van, ahol ilyen állatok nem élnek. A betegség terjedését tehát egyelőre rejtély övezi.

Öröm az ürömben, hogy az emberek mintegy 95 százaléka természetes immunitással rendelkezik a lepra ellen, így ha időben észlelik, a betegség kezelhető.

(Borítókép: Leprás férfi. Illusztráció: Northfoto)