Egészségesek, frissek, a nyári szezonban könnyen beszerezhetők, és a hőségben akár önálló étkezésként is választhatók a gyümölcsök és a zöldségek.

Az átlagos nemzetközi és hazai ajánlások szerint is naponta legalább 4 adag (min. 400 gramm) zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. A vitamin-, ásványianyag-szükséglet és rostbevitel fedezése miatt mégis ideálisabb volna, ha a napi célérték inkább 600-800 gramm lenne, melynek 1/3 része gyümölcs, 2/3 része pedig zöldségből származik.

A zöldségeknek és gyümölcsöknek sok közös jellemzőjük van, azonban a beltartalmi értékeik (szénhidrát, rost, fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyag) különbözőek, ezért érdemes változatosan fogyasztani őket. 

Kutatások bizonyítják, hogy a magasabb zöldség-gyümölcs fogyasztás csökkenti a krónikus betegségek megjelenésének kockázatát.

Néhány tipp, hogy könnyen menjen a zöldség-gyümölcs fogyasztás:

  • Fogyasszunk minden étkezéshez (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) zöldséget vagy gyümölcsöt, így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi 600 gramm mennyiséget.
  • A napi elfogyasztott zöldség-gyümölcs mennyiségből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.
  • Mindig válasszunk friss, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt és zöldséget!
  • Egészséges nassolnivalóként, desszertként fogyasszunk inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát.
  • Fogyasztás előtt a gyümölcsöket, zöldségeket mindig alaposan mossuk meg, de ha a héjuk nem okoz problémát, akkor ne hámozzuk meg, mert a héjrészben jelentős mennyiségű értékes rost található.

(lidl)

(Borítókép: Gyümölcsök és zöldségek. Illusztráció: Peter Dazeley/Getty)