Napi egyszeri használatra jóváhagyta az első szülés utáni depresszióra kifejlesztett gyógyszert az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA). A készítmény hatóanyagát eddig is alkalmazták, ám kizárólag intravénás injekció formájában állt rendelkezésre.

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire gyakori betegség a nők körében a szülés utáni depresszió. Számos édesanya érez lehangoltságot, motiválatlanságot, apátiát vagy feszültséget az azt követő hetekben, hogy életet adott a gyermekének, akihez úgy érzi, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem tud kapcsolódni. A probléma súlyossá válhat, akár öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek. Csak Magyarországon közel tízezer nő él meg különösen nehéz időszakot a szülés után.

Ezt a kóros pszichés állapotot intravénásan már eddig is kezeltél a Zuranolon nevű hatóanyaggal, amelynek felhasználásával nemrég tabletta formájában elérhető gyógyszert is kifejlesztettek az Egyesült Államokban.

Ezzel ez lett a világon az első, az FDA által engedélyezett gyógyszer a szülés utáni depresszió kezelésére.

A klinikai vizsgálatok eredménye szerint a tabletta három napon belül jelentősen csökkenti a fentebb taglalt tüneteket. Az amerikai hatóság egyelőre napi egyszeri bevételt hagyott jóvá kéthetes szakaszokban a gyógyszerből, amely várhatóan még idén megvásárolható lesz a patikákban.

(HáziPatika)

(Borítókép: Szülés utáni depresszióval küzdő nő. Illusztráció: Getty Images)