A nők korától is függ, hogy várhatóan milyen intelligens lesz a születendő gyermekük – derült ki egy angol kutatásból, amelyben meghatározták, hogy ebből a szempontból hány évesen a legideálisabb a szülés.

A fejlett országokban egyre inkább kitolódik a gyerekvállalási kedv, hiszen akárcsak a férfiaknak, a nőknek is fontos lett, hogy családalapítás előtt minél több élményt szerezzenek, utazzanak, karriert építsenek, valamint hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb párt. Sokaknak mindez nemcsak személyes okokból fontos, hanem hogy leendő gyermeküknek stabil hátteret biztosítsanak mind érzelmileg, mind anyagilag. Ebből kifolyólag egyre több nő szül 30 éves kor felett, a trendek változása nyomán pedig londoni tudósok azt kutatták, hogy pontosan hány éves korban érdemes egy nőnek gyereket szülni, illetve milyen hatással van a hölgy kora a leendő gyermekének intelligenciájára.

A kutatások során több mint 18 ezer gyereket és édesanyát vizsgáltak meg, a gyerekek mind öt évesek voltak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a huszonévesen szülővé vált vagy a harminc felett gyereket vállaló nők csemetéi teljesítenek jobban egy, az intelligenciájukat mérő felmérésen. 

A végeredmény végül azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyjuk 30 felett adott életet, jobb eredményeket produkáltak a teszteken.

„Azok a nők, akik 30 éves korukban váltak először édesanyává, gyakran jobban képzettek, magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint a huszonévesek. Nagyobb valószínűséggel maradtak együtt az édesapával, egészségesebb életmóddal rendelkeznek és nagyobb valószínűséggel használtak megelőző szűréseket a terhesség tervezésekor. Ezek azok a tényezők, amelyeknek köszönhetően gyermekeik jobban teljesítettek" - magyarázta a lehetségek okokat dr. Alice Goisis, a kutatócsoport egyik tagja

(Femcafé)

(Borítókép: Terhes nő. Illusztráció: Getty Images)