Bár az elmúlt napokban nem kényszerültünk rá, a nyári meleg hónapokban többekkel gyakorta megesik, hogy ventilátorral hűsítik magukat éjszaka, alvás közben. Bár a bekapcsolva hagyott szerkezetnek lehetnek bizonyos előnyei, kellemetlen panaszokat is okozhat, amelyekre érdemes figyelmet fordítani.

Légkondi, ventilátor, sötétítő függöny, redőny... bármilyen lehetőségünk van, előszeretettel kihasználjuk azt a nyári hőségben, hogy legalább néhány fokkal csökkentsük a hőmérsékletet az életterünkben. Ezeket az eszközöket gyakorta éjszaka is bevetjük, pláne akkor, ha szúnyogháló híján nem tudunk ablakot nyitni a vérszívók miatt, vagy ha tudunk is, odakintről csak meleg levegő dől a lakásba. A légkondi esetleges káros hatásai kapcsán itt olvashat bővebben, a ventilátor azonban szintúgy okozhat panaszokat.

Az egyik leggyakoribb kellemetlenség, hogy a mozgó levegő kiszáríthatja az ember száját, torkát és orrát, valamint a bőrét és a szemeit. Ennek következtében megindul a váladéktermelés, ami orrdugulást, torokfájást – akár horkolást – és könnyezést okozhat. Utóbbi ellen szemcsepp, míg az orrdugulás megakadályozására több víz fogyasztása, valamint párásító használata ajánlott. A bőrszárazság ellen érdemes hidratálót használnunk lefekvés előtt.

A levegővel együtt a ventilátorok a port és a pollent is mozgatják a szobában, így az azokra érzékenyeknél kiválthatja az allergiás tüneteket.

Mindezen kívül a koncentrált keringő levegő megfeszítheti vagy görcsössé teheti az izmokat. Ezt úgy kerülhetjük el, ha elfordítjuk a ventilátort, így az a levegőt nem közvetlenül felénk fújja.

A taglalt hátrányokon túl az éjszakai ventilátor-használatnak előnyei is vannak. Amellett, hogy kellemesebb hőmérsékletben hajthatjuk álomra a fejünket, a szerkezet búgásából adódó fehér zaj sokak számára nyugtató hatású lehet, így könnyebben alhatnak el.

Egyes kutatások szerint az újszülöttek is gyorsabban merülnek álomba a hatására.

Ha úgy döntünk, hogy a felsorolt hátrányok ellenére továbbra is bekapcsolt ventilátor mellett alszunk, érdemes ügyelnünk rá, hogy a készülék legalább egy méter távolságban legyen a fejünktől és lehetőleg ne egy irányba fújjon. Ha mégis csak egy irányban tudjuk beállítani, akkor kicsit fordítsuk el az arcunktól. A legelőnyösebb, ha olyan szerkezettel rendelkezünk, amelyen lehetséges a kikapcsolási időpont beállítása, így előzhetjük meg a legkönnyebben a panaszokat. Gyakori használat esetén nagyon fontos a ventilátor rendszeres tisztítása.

Ha a ventilátor helyett más megoldáson törnénk a fejünket, jó ötlet lehet a már említett sötétítő függöny vagy redőny használata, esetleg egy pamutból, selyemből vagy vászonból készült hűsítő, légáteresztő pizsama, hűsítő matrac használata, légtisztító berendezés működtetése, a szobaajtók napközbeni nyitva tartása a levegő jobb áramlása érdekében, egy hideg rongy a homlokra helyezve, vagy egy forró fürdő este, de nem lefekvés előtt.

( HáziPatika )

(Borítókép: Ventilátor mellett alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)