Észak-Norvégiai tudósok felfedezték a jéghideg vízben való fürdés rendkívüli előnyeit a férfiak egészségére. Miközben a nők nem élvezik ugyanezen jótékony hatásokat, a férfiak szív- és érrendszeri állapota, valamint testzsír egyensúlya is jelentős javulást mutat.

104 tanulmány részletes elemzése alapján az Észak-Norvégiai Egyetemi Kórház tudósai rámutattak, hogy a jéghideg vízben való fürdés jelentősen előnyösen hat a férfiak egészségére. Ugyanakkor, a kutatás során kiderült, hogy ez nem annyira előnyös a nők számára, akik eltérő anyagcserével és hőháztartással rendelkeznek.

A férfiaknál a hideg vízben való hosszabb idejű tartózkodás csökkenti a „rossz” testzsírt és növeli a „jó” testzsírt. Ez a „jó” zsír fontos szerepet játszik a kalóriák égetésében, valamint az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Azok a férfiak, akik rendszeresen úsznak hideg vízben, jelentős javulást tapasztalnak a szív- és érrendszeri egészségükben. A hideg vízben való merülés sokkhatást vált ki a szervezetből, ami növeli a pulzust és az edzés intenzitását. Ugyanezen hideg környezetben való tartózkodás hatására az adiponektin, egy az adipociták által termelt fehérje, növekedhet, amely védelmet nyújthat az inzulinrezisztencia és más cukorbetegségek ellen.

A jéghideg fürdők és más hasonló hidroterápiák használata mellett a koleszterinszint csökkenése is megfigyelhető. Továbbá, ezek a terápiák segíthetnek az autoimmun gyulladások kezelésében és a sportsérülések gyógyulási idejének csökkentésében is.

A kutatás vezetője, James Mercer kijelentette, hogy a rendszeres hideg vízben való úszás örömet okozhat. Tehát, ha a forró nyári napokon hűsítő élményre vágyna, bátran vesse magát a jeges habok közé!

(Borítókép: Bár három napos hóviharra számítottak Lengyelországban, valaki mégis a fürdést részesíti előnyben. Fotó: Getty Images)