Az emberek jólétét az egyes történelmi korszakokban vizsgálva tudósok létrehozták az úgynevezett boldogsággörbét, amelynek segítségével megbecsülték, hogy mely életkorban vagyunk – vagy leszünk – a legboldogtalanabbak.

Legyünk akármilyen vidámak, boldogok és éljünk kiegyensúlyozott, harmonikus életet, a mi esetünkben is beköszönt majd egy korszak, pontosabb egy év, amikor elérkezünk életünk legboldogtalanabb időszakába – legalábbis egy olyan tudományos kutatás szerint, amelynek során 70 különböző országból és mintegy 2 millió embertől gyűjtöttek adatokat tudósok.

Közgazdászok, pszichológusok és szociológusok már a hetvenes években elkezdték elemezni, hogy az egyes történelmi korszakokban hogyan alakult az emberek jóléte. Ezekből a vizsgálatokból született meg az úgynevezett boldogsággörbe, más néven életkorparadoxon-görbe. Ezt összevetve az összegyűjtött adatokkal, David Blanchflower és Andrew Oswald, a Dartmouth és a Warwick Egyetem közgazdaságtan professzorai megbecsülték, hogy mely életkorban vagyunk a legboldogtalanabbak.

A szakemberek arra jutottak, hogy ebbe az életszakaszba 47,2 éves korunkban jutunk el, ám a fejlődő országokban ugyanez az életkor 48,2 év. A tudósok szerint az evolúció plántálta a génjeinkbe ezt az elkerülhetetlen boldogtalanságot.

A kutatók mindezt azzal magyarázzák, hogy 40 és 50 éves korunk között már megismertük a világot, rengeteg kötelesség terhel bennünket, ami iszonyú stresszel járhat, a hajdani illúzióinkat pedig régen elengedtük. Ezért lehetséges, hogy ebben a stádiumban vagyunk a legkevésbé boldogok.

Aggodalomra persze nincs ok, később, 50 éves korunk körül visszatér az életünkbe a boldogság, ami főleg bölcsességünknek és alkalmazkodóképességünknek köszönhető – írja a Marie Claire cikke alapján a Femcafe.

(Borítókép: Boldogtalan férfi. Illusztráció: Getty Images)