Sokan szembesülnek gyomori kellemetlenségekkel, mint a puffadás vagy a gyomorégés. De mi a megfelelő válasz ezekre a problémákra?

A szódabikarbóna: valódi megoldás vagy tévút?

Bár sokan esküsznek a szódabikarbóna gyógyító hatására étkezés után, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy régi hagyomány, melynek hatása nem minden esetben ideális. A szódabikarbóna kémiailag reagál a gyomorsavval, de a keletkező szén-dioxid gáz miatt kellemetlen feszültséget is okozhat a gyomorban. Így előfordulhat, hogy az eredeti probléma visszatér.

Alternatívák a gyomorsav ellen

Ha tényleg a gyomorsav a probléma forrása, célszerűbb modern savkötő szereket keresni a gyógyszertárban, mint például a különféle magnézium-, alumínium- vagy kalcium-alapú készítmények. Ezen kívül léteznek speciális gyógyszerek, amelyek segítenek az emésztési folyamatban vagy csökkentik a savtermelést. Ilyen például a famotidin és a pantoprazol. Mielőtt azonban bármelyiket kipróbálnánk, konzultáljunk gyógyszerésszel.

Mit tegyünk, ha az étel mennyisége okozza a gondot?

Sok esetben a túlzott evés okozza a gyomorpanaszokat, mivel az emésztőrendszer nem képes megbirkózni a túlzott mennyiségű étellel. Ebben az esetben érdemes olyan gyógyszert választani, melyek  állati vagy növényi eredetűek emésztőenzimeket tartalmaznak, segítve ezzel az emésztést. 

Hogyan előzzük meg az emésztési problémákat?

A kiegyensúlyozott étkezés mellett egyes gyógynövények, mint az ánizs, borsmenta, fahéj vagy narancshéj segíthetnek az emésztés elősegítésében. Bizonyos fűszerek, mint a majoránna, kömény vagy levendula, pozitívan hatnak a zsírok emésztésére. Fontos, hogy ezeket az ételkészítés során használjuk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bár az alkalmankénti emésztési problémák természetesek, ha ezek gyakran előfordulnak, érdemes szakember tanácsát kérni.

Forrás: Egészségkalauz

(Borítókép: Erős gyomorfájdalomban szenvedő ember otthon ül az ágyon. Illusztráció: Getty Images)