Egy fogyókúra során az egyik legnehezebb, hogy megvonjuk magunktól a szénhidrátot, legyen az péktermék, édesség vagy valamilyen ropogtatnivaló. Létezik azonban hat olyan szénhidrátforrás, amelyet könnyű szívvel fogyaszthatunk akkor is, ha meg akarunk szabadulni a kilóktól.

1. Gyümölcs

Bár egyes gyümölcsök kifejezetten hátráltathatnak minket a fogyásban, a banán és a szőlő például nyugodt szívvel fogyasztható nyers formában. Ezeken kívül a rostban gazdag, egészséges gyümölcsök is mind szóba jöhetnek, a rostnak köszönhetőn ugyanis felpörgetik az anyagcserét, ezáltal segítenek súlyt veszíteni, illetve néhány olyan betegségtől is megvédhetnek, mint a különböző emésztési problémák, szívbetegségek, anyagcserezavar, vagy a tüdő- és végbélrák.

A gyümölcsök további meglepő előnye, hogy csökkentik az asztma és a depresszió, valamint az időskori mentális és fizikai betegségek kialakulásának esélyét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 400 gramm gyümölcsfogyasztást ajánl. 

2. Barna rizs

A barna rizs gluténmentes és gazdag antioxidánsokban. Kutatások szerint azok, akik gyakran fogyasztanak ebből az élelmiszerből, kevésbé hajlamosak a magas vérnyomásra vagy a megemelkedett koleszterinszintre.

Egy 2019-es japán kutatásban alátámasztották, hogy a fehér rizzsel ellentétben nem hizlal, így diéta alatt is nyugodtan választható köretnek.

3. Köles

A köles szintén kiváló választás azoknak, akik fogyni szeretnének, illetve azoknak is, akik gluténmentes szénhidrátforrást keresnek. A perjeféle gazdag antioxidánsokban és tápanyagokban, foszfort, káliumot, kalciumot, cinket, magnéziumot és vasat is nagy mennyiségben tartalmaz. Csökkenti a koleszterinszintet, segít az emésztés megfelelő működésében, valamint véd a szívbetegség, a diabétesz és egyes daganatos megbetegedések ellen. Jó hír, hogy vegán túrógombóc is készíthető belőle! 

4. Hüvelyesek

A bab, a lencse és a borsó különböző fajtái gazdagok szénhidrátban, rostban, proteinben, ezeken kívül kalciumban, vasban, magnéziumban és B-vitaminban egyaránt. Egy 2021-es kutatás szerint a hüvelyesek kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy megfelelő mennyiségű rost és kálium jusson a szervezetünkbe, valamint segítenek megtartani az egészséges testsúlyunkat.

Már napi félcsészényi főtt lencse, borsó vagy bab csökkentheti a magas vérnyomás, a szívbetegség, a kettes típusú diabétesz és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. 

5. Zab

Amellett, hogy tápanyagokban gazdag, gluténmentes teljes kiőrlésű gabona, kimutatták, hogy a zab olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyedülállóan támogatják az immunrendszer működését. Egy szintén két évvel ezelőtti kutatás szerint azok, akik gyakran fogyasztanak zabból készült termékeket, kisebb eséllyel kapnak el fertőzéseket. Ezen kívül a koleszterin- és vércukorszint csökkentésében is segít. 

6. Édesburgonya

Az édesburgonya a hagyományos krumplival ellentétben kimondottan jó szénhidrátnak minősül. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, védi a májat és a szívet, támogatja a memóriát, gátolja egyes emésztési zavarok és daganatos betegségek kialakulását. Olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, mint a mangán, a réz, a vas, illetve a B-vitaminok, az A-, C- és az E-vitamin.

(Dívány)

(Borítókép: Édesburgonya. Illusztráció: Getty Images)