Legalább egyszer biztos mindenkivel előfordult már, hogy az egyik kedvenc ruhadarabja összement egy mosás alkalmával. Ez az „apró” baki akkor is előfordulhat, ha odafigyelünk a megfelelő mosási program kiválasztására, ugyanis a ruha rugalmassága több mindentől függ. Cikkünkben eláruljuk, hogyan tehet a zsugorodás ellen, vagy ha már megtörtént, akkor hogyan fordíthatja vissza azt.

Gyapjú anyag és 60 fokos mosás: ez a kombináció biztos, hogy óvodás méretűre zsugorítja a ruhánkat, ám egyéb, kevésbé drasztikus esetekben is fennáll az esélye annak, hogy mosás közben baj történik. Még ha be is tartjuk a ruha címkéjén feltüntetett útmutatót, a természetes szövetek, illetve az állatszőr szálak a nedvességfelvevő tulajdonságuk miatt minden esetben hajlamosak a zsugorodásra – illetve a kinyúlásra.

Az anyag méretének megváltozása attól is függhet, hogy mekkora feszültség alatt áll egy fonal, amikor a szövetet szövik vagy kötik, vagy miközben feldolgozzák, valamint a ruházat általános minősége is tényező lehet – hívja fel a figyelmet a Bien.hu. A kiváló minőségű gyártók például speciális bevonatokat és gyártási technikákat alkalmaznak a zsugorodás megelőzésére.

A kellemetlen folyamat ellen mi magunk is tehetünk, elsősorban az utasítások pontos betartásával, a pamutruhák esetében a mosási hőmérséklet csökkentésével, illetve a szabad levegőn történő szárítással. Míg a farmert és más strapabíróbb szöveteket száríthatjuk felfüggesztve, addig a kevésbé masszív, könnyű textíliáknak síkban kell feküdniük, hogy megszáradjanak, mert a nedves szövet nehezebb, így felfüggesztve a varrások kiszakadhatnak vagy kinyúlhatnak.

Ha már megtörtént a baj

Ha előzetesen nem tudtunk tenni ellene és mosás közben összement a kedvenc pólónk vagy pulóverünk, akkor sem kell elkeserednünk, ugyanis létezik egy egyszerű praktika, amelynek segítségével nagy eséllyel visszanyerhetjük a ruhadarab eredeti méretét.

Elsőként baba samponnal, illetve hajbalzsammal vagy finom mosáshoz szükséges mosószappannal kevert langyos vízbe kell áztatnunk az összement ruhadarabot legfeljebb 30 percig. Ezt követően finoman ki kell préselnünk a vizet az anyagból, majd a ruhát egy törülközőre fektetve feltekerni azt és óvatosan összenyomni, hogy még több vizet eresszen. Végül egy másik, száraz törülközőre kell helyeznünk a ruhát és óvatosan kinyújtanunk azt az eredeti méretére, majd hagynunk a levegőn megszáradni.

(Borítókép: Férfi a mosodában, a kezében egy mosás közben összement ruhadarabbal. Illusztráció: Getty Images)