Az erősebbnek kikiáltott nem tagjai messziről elkerülik az orvost, és csak akkor keresik fel a rendelőt, ha valami komolyabb bajuk van. De vajon melyek a legkellemetlenebb panaszok? Cikkünkben ennek jártunk utána. Íme az eredmény!

A férfiak általánosságban is hajlamosak halogatni vagy elodázni az orvoshoz való ellátogatást. Igaz ez még akkor is, ha jól tudják, hogy komoly egészségügyi bajuk van. Érdemes szem előtt tartani, hogy sok férfi tényleg csak a legvégső esetben megy orvoshoz, de külön figyelmet érdemelnek azok a betegségek, amelyek sokszor a szégyenérzet miatt még inkább háttérbe szorulnak, és nem kezeltetik. Íme néhány ezek közül!

Merevedési zavar

A köznyelvben az impotencia közösülésre, erekcióra való képtelenséget (impotencia coeundi) jelent.

Mivel az ágyban általában a férfi a kezdeményező, domináns fél, ezért ez a legtöbb férfi számára kardinális kérdés.

Ha ezen csorba esik az pedig automatikusan egyfajta kínos, kellemetlen érzéssel társulhat, amelyet sokszor inkább figyelmen kívül hagyunk. Az erektilis problémáknak gyakorlatilag két oka lehet: szervi okok és pszichés okok. Mindkettő esetében fontos, hogy kezelést igényel, de a szervi megbetegedés emellett egyéb veszélyeket is hordozhat magában, így nem érdemes fél vállról venni. Előbbi esetében az érelmeszesedés, az idegsérülés, különböző gyógyszerek mellékhatásai, vagy akár a férfihormonok hiánya is ok lehet. 

Prosztatagondok

A leggyakoribb prosztataprobléma a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Ez az alapvetően 35-40 év fölött jelentkező probléma igen gyakori, és a kor előrehaladtával egyre nagyobb számban fordul elő. A sűrű vizelési inger, az akadozó vizelet, súlyos esetben pedig a teljes vizelési képtelenség mind-mind tünet lehet, és mondanunk sem kell, hogy miért lehet kínos sok esetben orvoshoz fordulni ezzel a problémával, ám mégis fontos, hogy időben megtegyük mindezt. 

Aranyér

Az aranyérbetegség igen elterjedt probléma, a felnőttek többsége előbb-utóbb megtapasztalja a kellemetlen panaszokat, mondhatni népbetegség. Bár jellegéből adódóan sokan szégyellnek aranyeres gondjaikról beszélni, illetve orvoshoz fordulni,

mégis érdemes félretenni ezeket a félelmeket, mert a kínos tünetek megfelelő kezeléssel általában gyorsan és hatékonyan enyhíthetők, megszüntethetők.

Lábgomba

A lábgomba nemcsak kellemetlen tünetekkel jár együtt, de szép látványt sem nyújt és további betegségek forrása is lehet. Ha a lábgombát nem kezelik, akkor a bőr felszínén mélyebb repedések is keletkezhetnek, amelyek újabb és újabb fertőzések előtt nyitják meg utat, de előfordulhat, ezért fontos a mielőbbi kezelés. Ennél a betegségnél is igaz: nincs értelme szégyellősködni!

Valószínűleg a bőrgyógyászok mindegyike találkozott már ezzel a betegséggel. 

(Borítókép: Merevedési zavar. Illusztráció: Peter Dazeley/Getty)