A fóbiák listája szinte végtelen, de akadnak köztük olyanok, amelyek első hallásra elképzelhetetlennek tűnnek.

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki fél a magasságtól, a pókoktól vagy a repüléstől. A fóbiák azonban sokkal többet jelent, mint puszta félelem. A fóbiás személyek mindent megtesznek, hogy elkerüljék a kontrollálhatatlan és nyomasztó félelmük forrását és pánikrohamot tapasztalhatnak, amikor kénytelenek találkozni a rettegésük tárgyával. Leggyakrabban valami olyan dologgal szemben alakul ki ilyen mértékű félelem, ami veszélyeztetheti az ember testi épségét. Ez azonban nincs minden esetben így és egyeseknél kialakulhatnak sokkal bizarrabb fóbiák.  

Tripofóbia

A tripofóbia jelentése egy olyan ösztönös, félelemmel kísért undorérzet, amelyet az emberekben a lyukak, pontok vagy gödröcskék látványa kelt, de előidézheti akár egy lyukakra emlékeztető, mintás felület is a Frontiers in Psychiatry című folyóirat ismertetője szerint.

A kutatók példának egy 12 éves pácienst hoztak, aki megrémült, amikor olyan tárgyakra nézett, mint egy magokkal borított kenyér vagy egy pöttyös ruha. A lány semmilyen más mentális zavarral nem küzdött, de a fóbiája miatt egyszer sikítva menekült ki egy fürdőszóbából, amikor észrevette, hogy annak betonfalát apró pöttyökkel díszítették.

Vesztifóbia

A vesztifóba a ruháktól való félelmet jelenti a Grand Round folyóiratában megjelent tanulmány szerint. Az ebben a betegségben szenvedő emberek félhetnek egy adott ruhadarabtól, vagy azok egy specifikus típusától, mondjuk a szűk nadrágoktól. Szélsőséges esetben a beteg teljesen kivonulhat a társadalomból, hogy elkerülje azt, hogy fel kelljen öltöznie.

A kutatók egy 21 éves kínai katona esetén keresztül mutatták be ezt a fóbiát. A férfinek korábban semmilyen mentális betegsége nem volt azonban a terepgyakorlatok megkezdése után rendszeresen számolt be az orvosoknak hevesebb szívdobogásról, mellkasi szorító érzésről és görcsökről. Kiderült, hogy a beteg az egyik specifikus katonai ruhadarabtól pánikolt be.

Bananaphobia

A bananaphobia vagy banánfóbia jelentésére nem nehéz rájönni, ez a betegség nem más, mint a banánoktól való félelem.

Egy ilyen betegségben küzdő pácienséről mesélt a Daily Mail-nek egy pszichoterapeuta. Elmondta, hogy egy női betege egész életében félt a banántól, olyannyira, hogy nem bírta elviselni, ha egy szobában volt vele anélkül, hogy ne lett volna hányingere. 

A pácienst végül sikerült kigyógyítani fóbiájából.

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia jelentése ironikus, ugyanis az szenved ebbe, aki fél a hosszú szavaktól. A betegség neve kegyetlen tréfának tűnhet azok számára, akiknek ez a betegségük van, de nem értelmetlen. A „Sesqui” latinul „másfél”, míg a „pedal” „lábat” jelent. Tehát a „sesquipedalophobia” szó szerint lefordítva azt jelenti, hogy „a másfél lábtól való félelem”, ami a brit rendszerben használt mértékegységre utal.

A hippopotomonstrosesquippedalofóbiát gyakran a hosszú szavak kiejtésekor érzett szégyen és zavartság korai tapasztalatai idézik elő. Ez a fóbia különösen a diszlexiás betegeket érintheti a The Reading Teacher című folyóiratban megjelent áttekintés szerint.

Fobofóbia

A fobofóbia a The Journal of Nervous and Mental Disease című folyóiratban megjelent esettanulmány szerint a fóbiáktól való félelem. A kutatók „szabadon lebegő szorongásként” írták le és a pánikrohamokhoz jelentősen hozzájáruló tényezőnek tartják.

Az ebben az állapotban szenvedők félhetnek a félelemmel járó fizikai érzésektől, például a légszomjtól vagy a szívdobogástól. Úgy érezhetik, hogy ezek a tünetek az életüket fenyegetik, vagy maradandó károsodást okozhatnak. Attól is félhetnek, hogy egy bizonyos fóbia alakul ki náluk. A fóbiát általában a szorongásos zavarokkal együtt diagnosztizálják.

(Borítókép: Rettegő férfi. Fotó: GettyImages)