Augusztus 25-től az egész országban a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

Habár hamarosan itt a szeptember, a nyári hőség még heteken át velünk lesz, így különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy megelőzzük a kánikula egészségre gyakorolt negatív hatásait. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közös közleményükben figyelmeztetnek, hogy a tartós kánikula még a felnőtt, egészséges szervezetnek is megterhelő, bárkinél felléphetnek kellemetlen tüneteket.

Az idősek, a gyerekek, a várandósok és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők azonban kiemelten veszélyeztetettek. 

Általános tanácsok

A szervezet munkáját elsősorban úgy könnyíthetjük meg, ha táplálkozásunkra odafigyelünk:

fogyasszunk könnyen emészthető, magas víz- és folyadéktartalmú ételeket, például zöldséges fogásokat, különböző leveseket.

A nehezebb, zsíros, fűszeres ételeket érdemes kerülni, a szervezet számára ugyanis megterhelőek. Turmixolással könnyen készíthetünk hideg leveseket, például mediterrán gazpachot vagy uborkalevest. A salátafélék is táplálóbbak, ha darabolt sajtot, kuszkuszt keverünk hozzájuk, de jó megoldások lehetnek a melegebb napokra a margarin alapú zöldségkrémek is.

Az étkezés mellett próbáljunk minél több időt hűvös helyen tölteni, azonban a légkondicionált boltokban, irodában, autóban, vagy akár a saját otthonunkban is kerüljük a közvetlen huzatot és ne vegyük a hőmérsékletet túl alacsonyra, hiszen ez könnyen megfázáshoz vezethet. A túl nagy hőmérséklet-különbség (például az irodából a szabadba lépve) szintén megterheli a szervezetet, így a szívet is, emiatt egy ilyen térből kilépve érdemes pár percig árnyékos levegőn vagy más, köztes térben akklimatizálódni.

Mit igyunk a kánikulában?

A nyári hétköznapok során sokan hajlamosak megfeledkezni a folyadékbevitelről. A játék hevében a gyerekek is gyakran elfelejtik, hogy szomjasak, ilyenkor a felnőtteknek kell gondoskodni a frissítőről. A másik kritikus csoport az időseké, akiknek a korral a szomjúságérzete is csökken, így a kánikulában könnyen kiszáradhatnak.

Lehetőleg tiszta vizet, ásványvizet, citromos limonádét, gyümölcsökkel főzött, lehűtött teát fogyasszunk, szomjoltásra a cukros üdítők nem ajánlottak.

A krónikus betegségben szenvedő idősek nagy veszélynek vannak kitéve

Az olyan krónikus betegségek esetében, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség vagy a cukorbetegség, érdemes folyamatosan ellenőrizni az állapotunkat, rendszeresen mérni a különböző értékeket (például a vércukorszintet) és gyakrabban konzultálni a kezelőorvossal. Emellett kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, húsokat és tejtermékeket, helyettük fogyasszunk növényi alternatívákat, zöldségkrémeket, margarint, melyek a megfelelő koleszterin értékek fenntartásához is hozzájárulnak.

Kerüljük a túlságosan megerőltető fizikai aktivitást, ne töltsünk túl hosszú időt a tűző napon.

(Borítókép: Melegtől szenvedő férfi. Illusztráció: Krishna Tedjo/Getty)