Tudta? A kávé fogyasztása befolyásolhatja, mennyi ideig élünk; nézze meg, hogyan!

Szinte minden nap sokan választjuk a reggeli, délelőtti vagy éppen ebéd utáni kávézást. Legyen az az íze, a kívánt plusz energiáért vagy puszta megszokás - a kávé továbbra is hazánk egyik kedvence. És most egy új okot is találhatunk a szeretetére: a helyes fogyasztás hosszabb életet ígér.

De hogyan is kellene a kávét innunk az egészségünk érdekében? Meglepő módon nem arról van szó, hogy naponta fogyasszunk egy tejszínhabbal és cukorral teli jegeskávét. Azonban a kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy van egy módja a kávé fogyasztásának, ami jótékony hatással bír az egészségünkre.

Mit mond erről a tudomány?

Számos kutatás bizonyította már a rendszeres kávéfogyasztás előnyeit. Egy konkrét tanulmány kifejezetten azt mutatta ki, hogy a napi néhány csésze kávé megóvhat minket a szív- és érrendszeri betegségektől és a korai haláltól. Az őrölt, instant és koffeinmentes kávé is hozzájárul az egészséges életmódhoz, de egyes típusok jobban teljesítenek, mint mások.

Mennyi embert vizsgáltak?

A tanulmány közel 450 ezer olyan felnőttet vizsgált, akik a kutatás kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben.

Őket négy csoportra osztották:

  1. akik a koffeintartalmú őrölt kávét részesítik előnyben,
  2. akik a koffeinmentes kávét választják,
  3. akik a koffeintartalmú instant kávét kedvelik,
  4. és akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét.

Körülbelül 12,5 évvel később a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minden kávéfajta csökkenti a korai halálozás kockázatát.

Mennyire fontos a koffein?

A kutatás kimutatta, hogy a kávé jótékony hatásai nem csak a koffeintől származnak. Lehet, hogy nem mindenki tudja, de a kávénak több mint 100 biológiailag aktív összetevője van.

Mikor és hogyan érdemes kávét inni?

A tanulmány szerint a napi 2-3 csésze kávé a leghatékonyabb. Az őrölt kávé 27%-kal, a koffeinmentes kávé 14%-kal, míg az instant kávé 11%-kal csökkentette a halálozás kockázatát.

Az egészségi állapottól és egyéb tényezőktől függően azonban mindig mérlegelni kell a kávéfogyasztás módját és mennyiségét.

Összefoglalva, ha érzékeny a koffeinre vagy más egészségügyi problémája van, fontos, hogy orvosával konzultáljon a kávéfogyasztásról. Emellett érdemes kerülni a túlzott cukor és tejszín hozzáadását. 

(Borítókép: egy nő kávét fogyaszt. Illusztráció: Getty Images)