A táplálkozáspszichológusok azt kutatják, hogy milyen hatással vannak a fizikai és a mentális egészségünkre az étrendbeli változások. A kutatások során megállapították, hogy a következő 5 élelmiszer javítja a fogyasztók hangulatát és segít, hogy általánosan jobb kedvünk legyen.

Az étel, a hangulat és a szorongás közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap”

– nyilatkozta Dr. Uma Naidoo, a Harvardon végzett táplálkozáspszichológus, hivatásos szakács a Sunday Papernek.

A táplálkozáspszichológia egy egyre növekvő szakterület, amely azt kutatja, hogy milyen hatással vannak a fizikai és a mentális egészségünkre az étrendbeli változások. Az egyik alapvetés, melyet számos kutatás bizonyított már, hogy a különféle egészséges táplálkozási minták, különösen a mediterrán étrend, a depresszió kockázatának csökkenésével jár, míg az ultra-feldolgozott élelmiszerek vagy a pro-gyulladásos étrend magas bevitele a depresszió fokozott kockázatával jár együtt a Hamu és Gyémánt beszámolója szerint.

A szakértők a kutatásaik során megállapították, hogy számos étel képes a hangulat javítására, azonban ne feledjük, hogy a következő ételek sem csodaszerek, így ezek csak egy biztos alapot képesek nyújtani a boldogabb élethez, amihez azonban az élet más területein is oda kell figyelnünk arra, hogyan cselekszünk.

Lazac

A klinikai kísérletek bebizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak javítják a depressziós tüneteket. Jó omega-3 forrás lehet a lazac, vagy bármilyen másik zsíros hal, mint például a makréla vagy a szardínia. Ezek mellett a dióból, a chia magból vagy a lenmagból is hozzájuthatunk ehhez az értékes zsírsavhoz, ha vegán diétát akarunk követni.

2. Teljes kiőrlésű péktermékek

Az összetett szénhidrátok serkentik az emberi szervezetben a szerotonin termelődést, ami elősegíti a nyugalom és a jó közérzet érzését. Ezen felül a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és a magas keményítőtartalmú zöldségek, amelyekből hozzájuthatunk az összetett szénhidrátokhoz, gyenletes glükózfelszabadulást biztosítanak, ami elengedhetetlen az agyműködéshez.

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és a gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez és egészségünk megőrzéséhez. Nem utolsósorban pedig segítik az agy működését is. Fontos, hogy a lehető legváltozatosabb fajtáit fogyasszuk a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, hogy a minél több fajta vitamin, ásványi anyag és antioxidáns kerüljön a szervezetünkbe.

Pulyka

A pulykában található tripofán, ami a szerotonin egyik aminosav-előanyaga. Ez az anyag segíti a szerotonin termelődést a szervezetünkben, akárcsak az összetett szénhidrátok. Tripofánt találhatunk még a tojásban, a tejtermékekben és a diófélékben is.

Kefir

Az olyan ételek, mint a kefir vagy a savanyú káposzta, probiotikumokban gazdagok. A probiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobiótát, ami pozitívan befolyásolhatja a hangulatot. Kutatások arra jutottak, hogy csökkentheti a szociális szorongást az, ha probiotikumoban gazdag ételeket fogyasztunk.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Zöldségek, gyümölcsök és magvak. Illusztráció: GettyImages)