Fedezze fel azt a hét zöldséget, amelyek nemcsak ízletesek és gyorsan elkészíthetőek, hanem egészségesek is. Ezek a zöldségek ideális köretek húsokhoz, rosttartalmuknak köszönhetően hosszantartó teltségérzetet biztosítanak.

A zöldségek fontos szerepet játszanak egészséges étrendünkben, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. Az alábbi zöldségek kiválóan alkalmasak köretként húsokhoz:

Kelbimbó:

Téli időszakban kiváló választás a kelbimbó, mely nemcsak vitaminokban gazdag, hanem diétás étrendbe is jól beépíthető köszönhetően alacsony kalória- és magas rosttartalmának. Egy 100 grammos adagban mindössze 5,2 gramm szénhidrátot találunk. Sütéskor, különösen ha előzetes pácolással készítjük el, kivételesen ízletes köretként szolgálhat húsos ételek mellé.

Paradicsom:

Ez a piros gyöngyszem nemcsak vitaminokban gazdag, de szénhidráttartalma is alacsony: 100 grammjában csupán 1,3 gramm szénhidrát található. Sokoldalúságának köszönhetően számtalan módon használható fel: legyen az főzés, pürésítés vagy sütés. Kifejezetten ízletes amikor csirkehússal kerül tányérra.

Cukkini:

Egy valódi tápanyagforrás, amely nemcsak káliumot, foszfort, cinket és B-vitaminokat tartalmaz, hanem magas rosttartalmának köszönhetően pozitív hatással is bír az emésztésre. Egy 100 grammos adag csupán 2,5 gramm szénhidrátot tartalmaz. Sokoldalúsága pedig lehetővé teszi, hogy változatos módon, akár tésztaként is felhasználjuk.

Karfiolrizs:

Amikor valami könnyedebb és egészségesebb alternatívára vágyunk a hagyományos rizzsel szemben, a karfiolrizs kiváló választás lehet. Ebben a zöldséges változatban mindössze 3 gramm szénhidrátot találunk 100 grammnyi mennyiségben. Elkészítése nem igényel különösebb konyhai tudást: egy jó aprító, egy kevés olaj és ízlés szerinti fűszerek segítségével gyorsan tálalható.

Avokádó:

Ez a gyümölcs nemcsak a guacamole ízletes alapja, de tápanyagokban is bővelkedik. Az avokádó kiváló telítetlen zsírsavak forrása, és számtalan vitamin és ásványi anyag található benne. Ráadásul, 100 grammonként mindössze 1,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Spárga:

Az ókortól kezdve ismert gyógyhatású spárga Egyiptomban például a fogfájás kezelésére használták, azonban a rómaiak voltak az elsők, akik arra is rájöttek, hogy milyen ízletes ételeket lehet belőle készíteni. Legyen szó zöld vagy fehér változatról, mindkettő kiváló választás köretként. 100 gramm nyers spárga 1,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

 Brokkoli:

A brokkolis zöldségköret vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul alacsony kalóriatartalmú, így tökéletes választás lehet, ha néhány kilótól szeretne megszabadulni. 100 grammonként összesen 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tipp: ha a brokkolit sütőben sütjük, íze karakteresebbé válik.

(Borítókép: zöldséges pult. Illusztráció: North Fotó)