Az új autók jellegzetes illatáért oda vagyunk. Képesek vagyunk akár autós illatosítót is venni, csupán hogy ezt az illatot érezzük. De mi van, ha ezt az illatot valójában káros vegyületek okozzák?

Emlékszik arra az egyedi illatra, amit egy vadonatúj autóban érez? Sokan talán azért gondolják ezt az élményt luxusnak, mert egy új autó vásárlása különleges alkalomnak tűnhet. De mi van, ha ez az illat, amit annyira szeretünk, káros is lehet az egészségünkre?

Hogyan keletkezik ez a csábító illat?

Robert Weitz, az RTK Environmental Group mikrobiológiai szakértője szerint az új autók jellegzetes illatát az illékony szerves vegyületek (VOC) okozzák, melyek molekulái szabadon szállnak az autó légterében.

Érdekesség: Nem csak az új autókban találkozhatunk ezen VOC-kkal. Számos autóillatosító is tartalmazza ezeket az illékony szerves vegyületeket, így hasonló kockázatokhoz vezethetnek.

Mi alkotja ezeket az illékony anyagokat?

A gyártási folyamat során sokféle műanyagot és bevonatot használnak az autók elkészítéséhez. Ilyenek például a poliészter vagy a poliuretán. Weitz elmondása szerint a probléma abban rejlik, hogy ha zárt térben magas koncentrációban vannak jelen, ezek az anyagok egészségkárosító hatással lehetnek. Néhányukat rákkeltőnek minősítik, és különböző tüneteket okozhatnak, például légzési nehézséget vagy fejfájást.

A kutatók még nem döntötték el, mennyire károsak ezek a vegyületek, és milyen hatást gyakorolnak hosszú távon az emberi szervezetre.

Mire kell odafigyelnünk?

Amikor az új autók jellegzetes illata elhalványul, az azt jelenti, hogy a káros VOC molekulák is kiürültek a járműből. Ugyanakkor meleg időben ez a folyamat újra beindulhat, ezért érdemes az autót rendszeresen szellőztetni, különösen akkor, ha fejfájást vagy egyéb kellemetlen tüneteket észlelünk.

Forrás: Bien.hu

(Borítókép: autóillatosító a kocsiban. Illusztráció: Getty Images)