A medvecukorból ismert édesgyökér egy új felfedezés szerint segíthet a hasnyálmirigyrák gyógyításában.

A Hongkongi Baptista Egyetem friss kutatása megállapította, hogy az édesgyökérben található egy vegyület, az izoliquiritigenin (ISL) segíthet a hasnyálmirigyrák megfékezésében.

Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a hasnyálmirigyrák kevésbé ismert tünetei közé tartozik a bőr sárgás elszíneződése, a sötét vizelet, gyomor- és bélvérzés, és a fokozott szomjúságérzet is. Azonban ezek a tünetek már csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van és ilyenkor már nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható.

A rákos megbetegedések közül ennél a legalacsonyabb – ötszázalékos – a tízéves túlélési aránya – írja a Cancer Research UK nyomán a life.hu.

A kutatók arra jutottak, hogy az édesgyökér fokozza a betegség kezelésére általánosan használt gyógyszerek hatását, enyhíti a kezelések mellékhatásait, és segít csökkenteni a daganat méretét.

Az édesgyökeret leginkább a medvecukorból ismerhetjük, ugyanis ez adja az ánizs mellett az édesség jellegzetes, megosztó ízét.

A felfedezés ellenére Joshua Ko Ka-Shun, a Baptista Egyetem Orvostudományi Karának docense elmondta, hogy senki ne fogyasszon túl sok édesgyökeret a kutatáson felbuzdulva, ugyanis még folynak a vizsgálatok a hasnyálmirigyrákos betegeknél.

(life.hu)

(Borítókép: Medvecukor. Fotó: GettyImages)