A fitnesz első hölgyeként ismert Elaine LaLanne még bírja a tempót és napi 20 perc mozgással kezdi minden napját.

Napi 20 perc beindítja a napomat”

– mondta a The New York Times-nak adott interjújában a 97 éves Elaine LaLanne.

A fitneszkirálynő és egykori férje, Jack LaLanne – aki 2011-ben hunyt el és a fitnesz keresztapjaként emlékeznek meg róla – közel hat évtizeden keresztül álltak az Egyesült Államok modern fitneszmozgalom élén. A pár kiépített egy birodalmat, ami tévéműsort, fitneszeszközöket, táplálékkiegészítőket és egy több mint 100 telephellyel rendelkező edzőteremláncot is magában foglalt.

Elaine LaLanne a saját bevallása szerint az elmúlt öt évben lelassult, de az edzőtermekben töltött sok évtized jó erőben tartották és még mindig naponta edz.

Mozogni kell”

– mondta a fitnesz első hölgye.

LaLanne a reggeli edzésprogramját az ágyból, a takaró tetején kinyújtózva, egy tucat Jackknife felüléssel kezdi: ez a felülés alacsony terhelésű változata, amely az alsó hasizmokat célozza meg.

Ezt követi néhány könnyített, ferde fekvőtámasz, amely a felső mellkasi izmokat célozza meg, a fürdőszoba mosdókagylójánál. A ferde fekvőtámaszhoz emelje meg a karját úgy, hogy a kezét egy felületre, például egy padra vagy a lépcsőre helyezi.

LaLanne ezután felöltözik és kisminkeli magát, mielőtt lemegy az otthoni edzőterembe, ahol néhány percig felfelé sétál a futópadon. Ezen felül heti néhány alkalommal fut a futópadon két-három mérföldet, azaz nagyjából három-öt kilométer közötti távot. Ezután egy hátizmokat célzó gépen edz, amin megcsinál néhány lehúzást. Emellett a fitnesz első hölgye minden nap nyújt.

Számos kutatás szerint a testmozgás a hosszú élet egyik fő tényezője, és olyan előnyökkel jár, mint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és a hangulat javítása. A fizikai aktivitás mellett LaLanne pozitív, megtehető hozzáállással rendelkezik.

Minden fejben kezdődik”

– fogalmazott.

(The New York Times)

(Borítókép: Elaine LaLanne. Fotó NorthFoto)