Rengetegen esküdnek a fokhagyma jótékony hatásaira, akad azonban egy fűszernövény, amellyel még többet tehetünk az egészségünkért. A gyógynövényként is alkalmazható „csodaszer” tele van A- és C-vitaminnal, gazdag antioxidánsokban, illetve egyéb előnyökkel is jár a fogyasztása.

Többnyire ételízesítésre használjuk, ám annál sokkal többre képes: a kapor gyógyhatása a fokhagymáéval vetekszik, nem véletlen, hogy különféle betegségek kezelésére is alkalmazzák az emésztési problémáktól kezdve a rossz lehelet megszüntetéséig.

Bár a friss kapor nagyon alacsony kalóriatartalmú, jó forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak. Sok benne az immunerősítő, csontképzést és sebgyógyítást segítő C-vitamin, valamint az egészséges látáshoz elengedhetetlen A-vitamin.

Mindemellett erős antioxidáns, így megvédi a sejteket a károsodástól, segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást és olyan egészségügyi problémák kezelésében, illetve megelőzésében is nagy szerepe lehet, mint a szívbetegség, Alzheimer-kór, a reumás ízületi gyulladás és a rák bizonyos formái. Mangántartalmának köszönhetően támogatja továbbá az agy és az idegrendszer normál működését, valamint a cukor- és a zsíranyagcserét.

A kapor a szexuális egészség megőrzésében is nagy szerepet játszik: a benne található apiol nevű vegyület értágulatot okoz, aminek köszönhetően kezeli a merevedési zavarokat, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szívre háruló terhelést és javítja a szívizom vérellátását.

Állatkísérletekkel azt is igazolták, hogy a kaporkivonat csökkenti a koleszterinszintet, valamint vércukorszint-csökkentő hatása is van.

Így véd a rák ellen

A monoterpének olyan természetben előforduló növényi vegyületek, amelyek rák-, vírus- és gombaellenes, valamint gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, és gyakran megtalálhatók olyan növények illóolajaiban, mint a kapor. 

Előnyös tulajdonságaik közé tartozik, hogy képesek megvédeni a rákos elváltozásokkal szemben.

Mindebből következik, hogy a kaporban található monoterpén és d-limonén arányának köszönhetően a gyógynövény fogyasztása segíthet megelőzni és kezelni a tüdő-, az emlő- és a vastagbélrákot.

Egyéb jótékony hatásai

A kapor fentebb taglalt jótékony hatásain túl számos más előnye is van a fűszernövény fogyasztásának. A benne található illóolajok például antibakteriális hatással rendelkeznek, különösen hatékonyak fogínygyulladás esetén, nyákoldásra, illetve köhögés csillapítására. A nyelven megtelepedő baktériumok és a kellemetlen lehelet megszüntetése miatt is érdemes kapormagot rágcsálni, kalcium-, magnézium- és foszfortartalmának köszönhetően pedig a csontok egészsége szempontjából is fontos gyógynövény. Görcsoldó hatása is ismert, így a csecsemők hasfájása és a menstruációs görcsök esetén is kiváló választás.

Lehetséges mellékhatásai

A kapor ritkán allergiás reakciókat válthat ki, valamint hányást, hasmenést, szájviszketést, illetve nyelv- és toroködémát okozhat. A kaporkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők szedését ajánlott kerülni terhesség és szoptatás alatt, mivel korlátozottak a biztonságosságukkal kapcsolatos kutatások.

(Dívány)

(Borítókép: Fokhagymagerezdet tartó férfi. Illusztráció: Getty Images)