Láz, izzadás, fáradékonyság és rossz közérzet: enyhébb esetben „csak” ezeket a tüneteket kell elviselnünk, ám súlyosabb szövődményekkel is járhat az úgynevezett brucellózis nevű betegség, amelyet könnyedén elkaphatunk akkor, ha nem megfelelően fogyasztjuk a tejet.

Remek kalcium-, szelén-, -foszfor- és vitaminforrás, valamint fehérjében is gazdag: a tejfogyasztás számos előnnyel jár, ugyanakkor ha nem vigyázunk, komoly fertőzésnek eshetünk áldozatul. Bár a főként influenzaszerű tüneteket okozó brucellózis nevű betegség elsősorban az állatokra veszélyes, egyes típusai az emberre is átterjedhetnek olyan kellemetlen szimptómákat okozva, mint a láz, fokozott izzadás, fáradtság és rossz közérzet.

Mindezen kívül szélsőséges esetben súlyosabb szövődményekkel is járhat a betegség, amelyet a legkönnyebben akkor kaphatunk el, ha pasztőrözetlen tejet vagy tejterméket fogyasztunk. Kockázatot jelent továbbá a szennyezett állati szövetekkel való érintkezés is.

A brucellózis komolyabb szövődményei közé tartozik az ízületi gyulladás, a szívizomgyulladás és a tüdőbetegség. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ a közelmúltban megállapította, hogy csak az Egyesült Államokban évente 1,6-2,1 millió új brucellózisos eset fordul elő. Ez 3-4-szer annyi, mint amennyit a korábbi becslések feltételeztek.

(HáziPatika)

(Borítókép: Tejet ivó férfi. Illusztráció: Getty Images)