Kutatások is kimutatták, hogy a tökmagnak hihetetlenül sok jótékony hatása van a szervezetre: tele van hasznos tápanyagokkal, gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban és fenolsavakban, kis mennyiségben tartalmaz E-vitamint és karotinoidokat, ám mindezen kívül bizonyos betegségek terén megelőző hatású is lehet.
A tökmag kalória-tartalma alacsony, 28 grammban mindössze 151 kalória található. Bővelkedik ugyanakkor egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban. Huszonnyolc gramm tökmagban 5,2 gramm rost található, ezáltal felgyorsíthatja az anyagcserét, feloldhatja a lerakódott salakanyagokat, így pedig segítheti az emésztést és a székrekedéses panaszokat. Magas rosttartalmán kívül vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag: van benne foszfor, magnézium, vas, cink, K- és a már említett kis mennyiségű E-vitamin, amely a karotinoiddal együtt remek antioxidáns. Ezek a vegyületek azért fontosak, mert segítenek a szervezetben megtalálható káros szabadgyökök kiiktatásában, ezáltal a gyulladások megszüntetésében. Ennek köszönhetően egyebek mellett a rák kialakulásának esélyét is csökkentik.
Kutatások kimutatták, hogy a tökmag napi szintű fogyasztása redukálja az olyan daganatos megbetegedések megjelenésének kockázatát, mint például a gyomor-, a tüdő-, a mell-, a prosztata-és a vastagbélrák.
Gazdag antioxidáns-, magnézium-, cink- és egészséges zsírtartalma miatt a szív- és érrendszer helyes működéséhez is hozzájárul, így a tökmag rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, a vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata.
(Borítókép: Egy marék tökmag. Fotó: Getty Images)