Quinoa
A quinoa azért lett népszerű, mert egyrészt finom és különleges élelmiszer, amit könnyű variálni, másrészt gluténmentes, így a lisztérzékenységgel küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. A NASA is szuperélelmiszernek minősítette, az űrhajósok táplálékának egyik összetevője. Az inkák aranya néven ismert quinoa az egyik legnépszerűbb gabonafajta. Az egészségre jótékony hatású telítetlen zsírsavakat tartalmaz, omega-3-ban gazdag, könnyen emészthető, zsírégető hatású és lassan lebomló szénhidrát.
Kuszkusz
A kuszkusz már nálunk is egyre elterjedtebb étel, ami nem véletlen, hiszen rengeteg jótékony hatása van az egészségre. Kiváló alapanyaga sós és édes ételeknek is. A benne található szelén hatékony antioxidáns, amely szerepet játszik a vérrögképződés megakadályozásában, míg káliumtartalma csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Kiváló köretnek, de gyümölccsel, zöldséggel összekeverve is remek étel.
Bulgur
A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle. A kuszkusz tulajdonképpen tört búza, a még éretlen vagy meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. A bulgur kiváló alternatívája a rizsnek, sok benne a rost, vagyis egy csésze bulgur a napi rostbevitel 25 százalékát fedezi. Emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabb, mint a rizs vagy a kuszkusz. Szintén remek köret húsok mellé, de kiváló alapanyaga salátáknak is.
Köles
Az egyik legősibb termesztésű gabonaféle, a gabonák királyának is tartják, mivel az egyetlen, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz. A kölest könnyű megemészteni, mert kevés keményítőt tartalmaz. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, különösen a káliumban, amely jótékony hatással bír a szívizom működésére. A fogyásban is nagy segítség lehet, ha éhezés nélkül szeretnénk leadni néhány kilót, akkor a köles kitűnő választás.
(Borítókép: Különböző gabonafélék. Illusztráció: pundapanda/Getty)