Romantikus és meghitt: a gyertyafényes vacsorák a párok egyik legkedveltebb randiprogramja, ám érdemes vele vigyázni, ha a felek egyik tagja egy bizonyos légúti betegségben szenved.

A gyertyafényes vacsorákat sokan kedvelik, kiváltképp a szerelmesek, akik számára kitűnő hangulatébresztő program lehet az est további részéhez. Sokan azonban hangulatvilágítás gyanánt gyújtanak esténként teamécseseket, vagy illatos gyertyákat égetnek a kellemes beltéri levegő kialakítása érdekében. Mindez persze szép és jó, kivétel azoknak, akik asztmától szenvednek.

Dán kutatók egy friss tanulmányban felhívták rá a figyelmet, hogy a gyertyaégetés, sőt a sütés-főzés során levegőbe kerülő anyagok is súlyosbíthatják az ebben a légúti betegségben szenvedők tüneteit.

A Science Daily című folyóiratban  megjelent írás szerint, amikor bekapcsoljuk a sütőt vagy gyertyát gyújtunk, a légtér 100 nanométernél kisebb, ultrafinom részecskékkel és gázokkal telítődik. Megfelelő szellőzés hiányában ezek jelentős részét belélegezzük, aminek egészségkárosító hatásait több tanulmány is igazolta már. Az Aarhusi Egyetem Közegészségügyi Tanszékének friss kutatása most kimondottan azokat a fiatal, 18 és 25 év közötti embereket vizsgálta, akik enyhe asztmával küzdöttek.

„A vizsgálat során megfigyeltük, hogy még az enyhe asztmában szenvedő, kimondottan fiatal résztvevőknél is kellemetlen tünetek jelentkeztek, ha a helyiséget nem szellőztették megfelelően főzés, gyertyaégetés közben. A fiatalok szervezete általában ellenállóbb, mint a középkorú vagy idős embereké, ezért is aggasztó, hogy a levegőbe jutó részecskék náluk is érzékelhető panaszokat váltottak ki" – hangsúlyozta Karin Rosenkilde Laursen, a tanulmány vezetője.

(Borítókép: Gyertyák mellett vacsorázó pár. Illusztráció: Getty Images)