Íme néhány étel, amely csökkenti a szorongást és a stresszt!

1. Tök és tökmag

Rengeteg ember szenved az ásványi magnézium hiányától, ami nem kis százalékban az előre feldolgozott ételek számlájára írható. Megannyi pozitív hatása mellett a magnézium segít csökkenteni az agy ingerlékenységét. A tökben, valamint a tökmagban pedig jelentős mennyiségű magnézium található, így remekül csökkenti a dühöt. 

2. Dió

A dió kiváló alfa-linolénsav forrás, amely a kutatások szerint hangulatjavító hatással bír. 

3. Csokoládé

A stressz hatására jobban kívánjuk az édes és zsíros ételeket, ilyen pillanatokban pedig kifejezetten jól jöhet egy kis étcsokoládé. Kutatások azt mutatták ki, hogy napi 40 gramm étcsokoládé hatására sokkal hatékonyabban tudjuk felvenni a küzdelmet a stresszel, mivel olyan béta-endorfinokat szabadít fel bennünk, amelyek segítenek testünknek a védekezésben. Ráadásul a benne lévő feniletilamin hatására jókedvűbbnek, euforikusabbnak érezhetjük magunkat.

4. Olajos halak

Kutatások igazolják, hogy az omega-3-zsírsavakban gazdag ételek csökkentik a szorongást. Ez a tápanyag pedig megtalálható az olyan olajos halakban, mint a makréla, szardínia, fekete tőkehal, szardella, pisztráng és a lazac.

+1 Kamilla

A kamilla azért bónusz a listán, mivel leginkább ital, pontosabban tea formájában ismerhetjük. Nyugtató hatását annak köszönheti, hogy fokozza a glicin nevű aminosav mennyiségét a szervezetünkben, ezzel elűzve a stresszt, valamint nyugtatva az idegeket. Ez a gyógynövény az álmatlanság kezelésére is tökéletes megoldás.

(Borítókép: Csokoládé. Illusztráció: Olena Ruban/Getty)