Az egykori testépítő, aki színészként és politikusként is megmutatta a tudását, elárulta, hogy miképpen alkalmazkodott az öregedéshez. Úgy gondolja, hogy bár nehéz elfogadni, hogy „már nem vagy ott, ahol régen voltál”, de fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül azt, hogy a testünk idővel átalakul.

Arnold Schwarzenegger évtizedeken keresztül híres volt elképesztő fizikumáról és még öreg korára se hagyta el magát. A 76 éves egykori testépítő, rajongói kérdésére számolt be arról, hogy öregedés hogyan hatott rá, mind fizikailag, mind mentálisan.

„Fizikailag csak el kell fogadni a valóságot, és a legjobbat kell kihozni belőle” – vélekedett az osztrák színész a Men’s Health szerint.

Mindig nehéz elfogadni, hogy már nem vagy ott, ahol régen voltál...

Több mint 2 millió 65 év feletti amerikai szenved depresszióban. Szerintem ennek nagy része a hormonális változásokból ered, amelyek miatt idővel veszítünk az izmainkból. A globális „anti-aging” piac 58 milliárd dollárt ér. Ez rengeteg embert jelent, akik megpróbálják megtartani a fiatalságukat” – vélekedett Schwarzenegger.

Az egykori testépítő tanácsokat is adott azoknak, akik az idősödés ellenére is szeretnének edzésben maradni. Szerint egy bizonyos kor felett már az a legfontosabb, hogy az edzés közben minimalizáljuk a sérülés veszélyét.

„Úgy döntöttem, hogy alkalmazkodom a koromhoz, kicsit másképp alakítom az edzéseimet, és arra összpontosítok, hogy karcsú maradjak, és elkerüljem a sérüléseket” – mondta.

Eltávolodtam a szabad súlyoktól, és ragaszkodom az edzőgépekhez”

– mesélt saját tapasztalatairól az egykori testépítő, aki még 2012-ben állt át az edzőgépekre. Nem az osztrák az egyetlen, aki így tett. A háromszoros Mr. Olympia-győztes Frank Zane is arról beszélt a portálnak, hogy amikor betöltötte a 70-et, akkor átállt az edzőgépekre.

Schwarzenegger hozzátette, hogy még mindig minden nap edz, mert ez teszi boldoggá, még akkor is, ha az edzései ma már egészen másképp néznek ki, mint régen.

Az edzés rabja vagyok, és minden napomat az edzőteremben kell kezdenem”

– vallotta be, bár elárulta, hogy már érzi a testén, hogy nem úgy reagál, mint 50 évvel ezelőtt, de örömmel tölti el, hogy még bírja.

„Sokkal okosabbnak érzem magam, mint fiatalabb koromban, mert többet olvastam, több érdekes emberrel találkoztam, bölcsebb lettem, és persze tanultam a sikereimből, és még többet tanultam a hibáimból. Fiatalabb koromban nem tudtam volna igazán intelligensen beszélni az egészségpolitikáról vagy az infrastruktúráról, de most nagy örömet okoznak nekem az ezekről a témákról folytatott mély beszélgetések és megtanultam, hogy az élet arról szól, hogy visszaadjunk, mert végül nem az alapján ítélnek meg minket, hogy mennyit keresünk, hanem az alapján, hogy mennyit adunk” – vélekedett Schwarzenegger.

(Men’s Health)

(Borítókép: Arnold Schwarzenegger. Fotó: GettyImages)