Az elmúlt években népszerűvé vált az az elmélet, hogy napi 10 ezer lépésre van szükségünk az egészséges élethez. Természetesen nem fog ártani, ha ennyit sétálunk, de egy kutatás nemrég rávilágított arra, hogy ennél jóval kevesebb lépéssel is sokat tehetünk az egészségünkért.

A European Journal of Preventive Cardiology című tudományos folyóiratban tette közzé augusztusi tanulmányát az Európai Kardiológiai Társaság (ESC), amely szerint jóval kevesebb mint 10 ezer, egészen pontosan 3867 lépés is segíthet az egészségünk megőrzésében. Ez az új felfedezés különösen motiváló lehet azoknak, akik úgy érzik, elérhetetlenek számukra a nagyobb fitnesz célok.

A vizsgálatban 17 különböző tanulmány metaanalízisét végezték el, amelyek 226 ezer 889 vizsgálati alany adatait tartalmazták a világ minden tájáról – írja a kutatás alapján a BestLife.

Természetesen a több séta nem árt. A tudósok arra jutottak, hogy minél többet sétáltak a kutatásban részt vevő emberek, annál kisebb volt a valószínűsége annak, hogy bármilyen okból – de különösen szív- és érrendszeri problémák miatt – idő előtt meghaljanak.

Megállapították, hogy miután a résztvevők elérték a 3867 lépést, minden további 500 lépés után hét százalékkal csökkent esetükben a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata, míg minden további 1000 lépés 15 százalékkal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát.

Amikor sétálunk, a szív gyorsabban pumpál, ez pedig fokozza a vérkeringést, így több oxigén jut a sejtekhez. Ez a fokozott keringés segít fenntartani a szív- és érrendszer megfelelő egészségét.

(BestLife)

(Borítókép: Sétáló férfi. Fotó: GettyImages)