Szeptember a szájápolás hónapja, ezért különösen fontos, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessünk az egészséges szájhigiéniára. Sokan gondolják úgy, hogy a fogmosás egy olyan egyszerű cselekedet, amit szinte lehetetlen rosszul csinálni. Azonban a legfrissebb statisztikák mást mutatnak. Egy nemrégiben készült felmérés alapján számtalan ember nem ismeri a helyes fogmosási technikákat.

A felmérésből kiderült, hogy Magyarországon az embereknek a 32 fogukból átlagosan csak 10 marad ép. Továbbá 2,7 foguk tömött, 1,5 pedig szuvas. Ráadásul az embereknek átlagosan majdnem 10 foguk hiányzik.

Sajnos, ezekkel az eredményekkel az Európai Unióban az egyik legrosszabb helyezettek közé tartozunk.

Mindezek fényében felmerült a kérdés: milyen hibák vezethettek idáig? Az alábbiakban összefoglaltuk a leggyakoribb tévedéseket és tanácsokat, hogy hogyan óvhatjuk meg fogaink egészségét.

1. Kihagyja a fogmosást

Az első és legkézenfekvőbb probléma egyértelműen az, ha kihagyja a fogmosást. Ennek a következményei pedig viszonylag hamar láthatóvá is válnak. Ezek a következők lehetnek a teljesség igénye nélkül: szuvasodás, lepedék, rossz lehelet, ínygyulladás – ez csak néhány azok közül a rövid távú tünetek közül, amik előbb-utóbb jelentkezhetnek, ha kihagyja ezt a mérhetetlenül fontos lépést a szájápolásából.

Amennyiben pedig kifejezetten hosszú időn keresztül nem mos fogat, akkor hosszú távon olyan komoly egészségügyi kockázatokkal nézhet szembe, mint a cukorbetegség, a vakság vagy akár a stroke – ezen betegségek kialakulása ugyanis kiemelkedő módon összefügg a hanyag fogápolással.

2. Nem cseréli időben a fogkeféjét

Elképzelhető, hogy sokan nem is gondolunk, de a szakértők szerint a fogkefét évszakonként, azaz 3-4 havonta kell cserélni, ez hasonlóképpen igaz az elektromos fogkefe fejekre is, melyeket ugyancsak 4 havonta érdemes cserélni. Ugyanis, ha törött sörtékkel mosunk fogat, az sokkal több kárt tehet, mint amennyi hasznára válhat. Ha fogkefénkön már kopott vagy elhajlott sörtéket észlelünk, akkor ideje egy újra váltani.

3. Elfelejtkezik a fogközökről

Nagyon gyakori probléma, hogy elfelejtkezünk a fogselyem használatáról, pedig legalább olyan fontos, mint a megfelelő fogmosás. A fogselyem ugyanis képes megtisztítani azokat a fogak közötti apró zugokat, ahová a fogkefe sörtéi nem érnek el. A fogközök tisztítására egyébként még megfelelő alternatíva lehet a szájzuhany használata is. Sőt, ennek az eszköznek a használata kifejezetten ajánlott, ugyanis megelőzhető vele számos ínybetegség.

4. Túl erős sörtét választ

Amennyiben fogmosás közben rendszeresen vérzik az ínye, akkor valószínűleg túlságosan kemény sörtéjű fogkefét használ. Ugyanakkor a kemény sörtéjű fogkefék túlzott erővel való használata sértheti az ínyt és a fogzománcot is. Éppen ezért fontos, hogy lágy vagy közepesen kemény sörtéjű fogkefét válasszon, és kerülje a túl erős nyomás alkalmazását fogmosás közben.

5. Túl rövid ideig mos fogat

A legtöbben nem töltenek el elég időt fogmosással, pedig az ajánlott időtartam legalább 2 perc. Sokan csak 30-40 másodpercet szánnak rá, ami nem elegendő a fogak és az íny megfelelő tisztításához. A rendszeres és alapos fogmosás a fogkő kialakulásának és a szuvasodásnak megelőzésében is fontos szerepet játszik.

6. Nem használ szájvizet

A szájvíz nem csak a rossz lehelet ellen hatékony, de antibakteriális összetevői segítenek a baktériumok és a lepedék elleni harcban is. Ugyanakkor fontos, hogy a megfelelő szájvizet válasszon, mely nem tartalmaz alkoholt, mivel az kiszáríthatja a szájat és irritálhatja az ínyt.

7. Nem látogatja rendszeresen a fogorvost

Még ha látszólag nincs is probléma a fogakkal vagy az ínnyel, javasolt legalább évente egyszer felkeresni a fogorvost. A rendszeres kontrollvizsgálatok hozzájárulnak a problémák időben történő felismeréséhez és az azokra való gyors reagáláshoz.

8. Még mindig a hagyományos fogkefét használja

Bár a hagyományos fogkefékkel is lehet hatékonyan tisztítani a fogakat, az elektromos fogkefék gyakran jobb eredményeket mutatnak, főként a lepedék és a fogkő eltávolításában. Az elektromos készülékek finom mikromozgásokat végeznek, melyekkel hatékonyabban távolítható el a lepedék. A statisztikák szerint az elektromos fogkefét használók ínye egészségesebb, kevesebb szuvas foguk található és fogaik is hosszabb ideig maradnak épen, mint azoknak, akik manuális fogkefét használnak.

9. Nem tárolja megfelelően a fogkeféjét

A fogkefe tárolása éppen olyan fontos, mint a fogmosás. Fontos, hogy a fogmosás után a fogkefét a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Egy nedves fogkefe, ha zárt helyen tárolják, hamar a baktériumok melegágyává válhat. Amint megszáradt, helyezze a fogkefét olyan helyre, ahol védelmet nyújt a baktériumokkal szemben.

Összefoglalva, a helyes szájápolás nagyon fontos az egészséges fogak és íny fenntartása érdekében. Az egyszerű szabályok betartásával és a fenti hibák elkerülésével megelőzheti a fog- és ínyproblémák kialakulását.

Forrás: Éva magazin

(Borítókép: fogorvos nézi a páciens fogait. Illusztráció: Getty Images)