A középkorúsághoz közeledve egyre gyakrabban szenvedhetünk el valamilyen sportsérülést, ami nemcsak a testmozgást, de a mindennapi tevékenységeinket is megnehezítheti. A kor előrehaladtával a gyógyulás is lassabb folyamat, így érdemes tudni, hogy mire érdemes kifejezetten odafigyelni 40 év fölött. Alább a leggyakoribb sportsérüléseket ismertetjük.

Nyálkatömlő-gyulladás (burzitisz)

Sérülés és túlterhelés is okozhat burzitiszt, amely jellemzően olyan helyen jön létre, ahol két szövet között jelentős az elmozdulás. A bőr és a csont között leginkább a könyöknél vagy a térdnél történik meg, de jellemző izmok között is, például a vállízületben.

A bursa normális körülmények között egyfajta tömlő, amely bizonyos terhelési pontokon helyezkedik el. Túlterhelés vagy lokális irritáció esetén a bursa belhártyája gyulladásos folyadékot termel. A burzitisz jellemző tünete a nyomásérzékenység, a duzzanat és az éjszaka is jelentkező fájdalom. Igen gyakran jelentkezik egy-egy esés kapcsán bármilyen sportnál, valamint futással járó túlterhelés miatt.

Térdsérülés

A térdnél gyakran fordul elő ficam, térdszalagszakadás, porcsérülés és porcleválás. Idősebb sportolóknál nemcsak a sérülések, hanem a sportártalmak is gyakoribbak, a 40 felett jellemző porckopás pedig csak tovább rontja a helyzetet A térdsérülések leginkább a futballban és olyan egyéb sportokban jellemzőek, amelyek fizikai kontaktussal, illetve hirtelen irányváltásokkal járnak.

Teniszkönyök

Teniszkönyök akkor alakul ki, ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek. Ilyenkor a feszítők tapadási pontjánál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek, amelyek később egy állandó gyulladásos állapotot hozhatnak létre. Ennek eredményeképpen a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek. Eleinte csak a könyök behajlítása válik kellemetlenné, de később a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhat, sőt az is előfordul, hogy a beteg az izomgyengeség miatt kiejti a tárgyakat a kezéből. Teniszezőknél gyakori, illetve minden olyan sportnál nagy a rizikó, ahol emelő, csavaró, rántó mozdulatokat kell végezni.

Golfkönyök

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom. Elsősorban a könyök belső oldalán jelentkezik, és gyakran alkari izomgyengeség is társul hozzá. Nevéből adódóan nem ritkán a golfozókat érinti, de előfordulhat gerelyhajítóknál, falmászóknál és kézilabdázóknál is.

Rotátorköpeny-sérülés

A vállban található rotátorköpeny sérülése miatt jelentkező fájdalom különösen a kar felemelésekor jelentkezik. Negyven év fölött az ízület instabilitása, a vállizmok lazulása és a támasztó ínszalagok gyengülése egyaránt hozzájárulhat a kialakulásához. Főleg azokat a sportolókat érinti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek, például kézi-, vízi- vagy röplabdát, teniszt, úszást.

„A sportsérülések, sportártalmak sokszor maguktól gyógyulnak, enyhülnek, de ez nem minden esetben valósul meg” – hívta fel a figyelmet dr. Magbade Gábor, a Sportorvosi Központ ortopéd orvosa. „Különösen igaz ez egy bizonyos életkor felett, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy egy 45 éves személy közel 15-18 százalékkal lassabban épül fel ugyanabból a sérülésből, mint egy 30 éves, és a felépülési időszak később még hosszabbra nyúlik. Ezért érdemes pontosan diagnosztizálni a problémát, és annak megfelelően megtalálni a kezelés módját. A fájdalomcsillapításnak gyors, eredményes eszköze lehet a helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő injekció, amellyel a legnehezebb időszakot is könnyebb átvészelni. Sérüléseknél hosszabb távon hatékony lehet az orvosi kollagén és a hialuronsav, bár bizonyos esetekben csak a műtét jelenthet megoldást. Negyven felett, különösen sérülékenység esetén érdemes gyógytornász, szakedző vagy mozgásterápiában járatos szakember segítségét is kérni a megfelelő mozgáskivitelezéshez. Megfelelő kezeléssel és prevencióval nemcsak gyorsabb lehet a felépülés, de minőségi is, vagyis biztonságosabban folytatható a sport, kevésbé kell tartani a visszaeséstől és az újabb sérülésektől” – fogalmazott a szakember.

(HáziPatika)

(Borítókép: Férfi térdsérüléssel. Illusztráció: Getty Images)