Megdöbbentő összefüggést találtak kutatók a fizikailag megterhelő munkák és az öregedéssel járó memóriaproblémák kialakulásának kockázata között. Az egyik legnagyobb rizikócsoportnak az eladókat jelölték meg.

Enyhe elmezavarral vagy demenciával hozható összefüggésbe a munka közbeni magasabb fizikai aktivitás az élet későbbi szakaszában – derült ki a Norvég Nemzeti Öregedési és Egészségügyi Központ, a Columbia Mailman School of Public Health és a Butler Columbia Aging Center tudósai által végzett kutatásból.

A tanulmányban 7005 70 év feletti ember adatait vették górcső alá és azt vizsgálták, hogy a munkájukat mekkora fizikai aktivitással végezték, és ez a koruk előrehaladtával milyen hatással volt a memóriájukra.

Az eredmények szerint nagyobb eséllyel jelentkeztek idősebb korban memória-problémák azoknál, akik fizikailag megterhelőbb munkát végeztek. A legnagyobb kockázatú munkakörökként az értékesítőket, ápolókat, gondozókat, gazdálkodókat és az állattenyésztőket nevezték meg.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a memóriaproblémák kialakulásának kockázata nem egységes minden fizikailag megterhelő munkakörben. Azok ugyanis, akik kezdetben jelentős fizikai megterheléssel járó, de aztán fokozatosan kevésbé megerőltető pozíciókat töltöttek be, bár kevésbé voltak kitéve az időskori demenciának, még mindig nagyobb kockázattal szembesültek memóriagondokkal, mint azok, akiket fizikailag nem terhelt meg annyira a munkájuk.

A se nem túl nehéz, se nem túl könnyű munkáknál volt a legcsekélyebb a memóriaproblémák kockázata, ami arra utal, hogy a munkahelyi fizikai aktivitás kiegyensúlyozott szintjének fenntartása előnyös lehet a hosszú távú kognitív egészség szempontjából.

A kutatók a jövőben további felméréseket terveznek azért, hogy még közelebbről láthassák a foglalkozási előzmények és a kognitív károsodások közötti összefüggéseket – írja a Mirror cikke alapján a Dívány.

(Borítókép: Eladó. Illusztráció: Getty Images)