Gyermeki ártatlanság, tinédzserkori szabadság, saját egzisztencia, vagy azok a békés nyugdíjas évek? Vajon melyik életszakaszban lehetünk a legboldogabbak? Erre a kérdésre keresték a választ kutatók, akik végül behatároltak egy bizonyos időintervallumot.

Közel félmillió ember válaszait elemezték német és svájci kutatók, hogy megtudják: vajon hány évesen vagyunk a legboldogabbak. Bár egyértelmű válasz nem született, a Psychological Bulletin című folyóiratban megjelent metaanalízis így is hasznos információkkal szolgál.

A tanulmányban a tudósok 443 korábbi felmérés eredményeit vizsgálták, összesen több mint 460 ezer ember személyes beszámolóit vették górcső alá. A kutatás során a szakemberek a szubjektív jóllét három központi tényezőjére fókuszáltak, így az élettel való általános elégedettségre, továbbá a pozitív és a negatív érzelmek gyakoriságára.

Az eredmények szerint némi serdülőkori – 9 és 16 év közötti – visszaesést követően egyre elégedettebbek az életükkel az emberek, egészen a 70-es életévekig, amikortól újabb csökkenő tendencia mutatkozik.

A pozitív érzelmek a gyerekkort követően, 9 éves kor felett egyre ritkábbá válnak a felmérések szerint. A negatív érzelmek előfordulásának gyakorisága 9 és 22 éves kor között igen ingadozó, majd 60 éves korig csökkenő, azután már növekvő tendenciát mutat.

„Összességében a tanulmány pozitív trendet mutat életünk egy szélesebb szakaszában, ha az élettel való elégedettséget és a negatív érzelmeket nézzük” – mondta Susanne Bücker, a Kölni Német Sporttudományi Egyetem professzora. Az elemzést készítő kutatócsapat úgy véli, 9 és 16 éves kor között főként a testi és a társasági életet érintő változások miatt romolhat az élettel való elégedettség. Emellett időseknél az lehet a minden téren kimutatható romlás magyarázata, hogy ekkor már csökken a fizikai teherbírás, sokaknál betegségek is jelentkeznek, illetve egyre inkább háttérbe szorulnak a társas kapcsolatok, nem ritkán a barátok, ismerősök halála következtében.

(HáziPatika)

(Borítókép: Különböző korú emberek mosolyognak. Illusztráció: Getty Images)