Számos kutya- és macskatartó felengedi az ágyába kis kedvencét, miközben több helyen is olvasni arról, hogy az emberi egészségre az együtt alvás nincs jó hatással az állat szőrén található kórokozók miatt. Másrészről pszichésen előnyös lehet, ha szőrös barátunk mellettünk éjszakázik. Lássuk, vajon többet árt-e, mint használ, ha a háziállatunkkal közösen bújunk ágyba.

A kutya vagy macska, illetve az ember együtt alvása kapcsán több tanulmány is bizonyította, hogy azoknak a gazdiknak, akik a kedvencük közelében hajtják álomra a fejüket, csökkenhet a stressz-szintje. Ám mivel az állat közelsége miatt különböző fertőzéseknek is jobban ki vannak téve, örök kérdés, hogy a gazdik egészsége szempontjából mi a jobb döntés. A The Guardian egy közelmúltban megjelent cikke szerint bár valósak a kockázatok, az együttalvás már nem oszt, nem szoroz.

„Szerintem nincs ok aggodalomra. Valóban van némi kockázata annak, hogy elkapunk egy fertőzést vagy összecsipkednek minket a bolhák, de ez a rizikó akkor is fennáll az állattartók körében, ha nem alszanak együtt kedvenceikkel” – magyarázta a lapnak Esme Wheeler, egy állatvédelmi szervezet kutyajóléti szakértője, aki ugyancsak együtt alszik a kutyájával. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a nyugtalanul alvó, alvászavaros gazdák számára nem a legjobb döntés a kedvencükkel való alvás, őket ugyanis nagy valószínűséggel zavarná a mellettük mocorgó négylábú. Mindemellett azt is jó észben tartani, hogy az idősödő állatok már sokkal nehezebben ugranak fel az ágyra, és a leszállás sem feltétlenül megy majd nekik könnyen.

A szakember tehát mindenkit nyugalomra intett, ámbár kiemelte, hogy a kis kedvenceket nem ajánlott beszoktatni a kisgyerekek ágyába, az ő immunrendszerük ugyanis még gyengébb, mint egy felnőtt emberé.

(Borítókép: Fiatal pár egy kutyával az ágyban. Illusztráció: Getty Images)