Számos egészségügyi előnnyel jár, ha napi szinten fogyasztunk egy bizonyos fűszernövényből, amelyet nyersen magában is elrághatunk, de teát, esetleg süteményeket is készíthetünk belőle.

Bár napközben egy ideig még marad a nyárias idő, a reggelek és az esték már érezhetően hűvösebbek. Ilyenkor kifejezetten előnyös, ha újra elkezdjük szedni a különböző vitaminokat, illetve az egészségünkre jótékony hatású élelmiszereket, gyógynövényeket és fűszereket, teákat veszünk magunkhoz. Az egyik, utóbbi formában is kiválóan hasznosítható fűszernövény fogyasztása például napi szinten ajánlott.

Ez a fűszernövény, talán már ön is kitalálta, nem más, mint a gyömbér.

A növény gyökértörzsében, illetve -gumójában található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Számos módon magunkhoz vehetjük, kezdve a nyers fogyasztásától a levesekben, húsételekben, süteményekben való felhasználásán át a teakészítésig, valamint különböző étrend-kiegészítő termékek és olajak is készülnek a felhasználásával.

Gyógyír a gyomornak

Mint azt fentebb említettük, a gyömbér számos jótékony hatással bír az emésztőrendszerre, sokan fogyasztják gyomornyugtatóként és az emésztés javítására. Segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól és ellazítja a bélrendszer izmait. Akkor is javíthatja az állapotunkat, ha valamilyen fertőzés miatt szenvedünk hasmenéstől vagy hasfájástól. Ha ilyen céllal fogyasztjuk, érdemes nyersen elrágcsálni egy kisebb méretű, friss darabot belőle a nagyobb étkezések után.

Immunerősítő hatású

A gyömbér közismert gyógyír megfázásra és influenzára. Vírus- és baktériumellenes hatóanyagainak, illetve izzasztó hatásának köszönhetően csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Ilyen esetben a legjobb felhasználási módja, ha lereszeljük, majd 2 deci vízzel leforrázzuk és 10 percig állni hagyjuk. Ezután szűrve vagy szűretlenül is fogyaszthatjuk mézzel ízesítve.

A gyömbérforrázatot inhalálásra is alkalmazhatjuk, így segíthetjük a letapadt váladék feloldódását. Akkor is érdemes a gyömbér gyógyerejét kihasználni, ha ízületi fájdalmaink vannak, ugyanis a gyulladásokat és a fájdalmat is csökkenti. A gyömbér rendszeres fogyasztása mellett gyömbérolajjal meg is masszírozhatjuk az érintett területet. Mindezen kívül a fűszernövény a vércukorszintet is segít kordában tartani: növelheti az inzulin hatékonyságát, emellett pedig a különböző, diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentheti. A megfelelő hatást úgy érhetjük el, ha reggelente, éhgyomorra megiszunk egy pohár gyömbérteát, vagy 2 deci vízben elkeverünk egy teáskanálnyi gyömbérlevet – írja a HáziPatika.com.

Menstruációs fájdalmakra is kiváló

A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása a menstruációs fájdalmakra is gyógyírt jelenthet. Ehhez a hölgyeknek gyömbérolajjal kell átmasszírozniuk a hasi területet, de a tea és a gyömbértartalmú étrend-kiegészítők is a segítségükre lehetnek.

(Borítókép: Fiatal pár az őszi tájban. Illusztráció: Getty Images)