A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség stb.) egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek.

Háromféle embertípus van, akiknek szervezete meg sem érzi a hasonló időjárásváltozásokat, akiknél a fronthatások idéznek elő problémákat, és akiknél mindössze felerősítik az egyébként is meglévő betegségeket. Az időjárási frontok mindenkinek a szervezetére hatással vannak, a legrosszabbul mégis azokat érinti akik gyengébb fizikummal,- idegrendszerrel,- immunrendszerrel rendelkező, stresszel teli életmódot folytató emberek, valamint az idős és a bizonyos betegségekben szenvedő felnőttek esetében jelentkezik.

Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás, mindezek vérnyomás csökkenéshez, pulzusszám emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok,

illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.

Hidegfrontnál a tünetek jellemzően a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett megnő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló adatok alapján.

Kettős fronthatás

Kettős fronthatás esetén a hideg- és a melegfrontok egyszerre vannak jelen a légkörben. A tünetek mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek esetében egyaránt jelentkeznek. Jellemző panaszok a fejfájás, levertség, álmatlanság, ingerlékenység, lassabb reakcióképesség, csökkent koncentráció, de felerősödhet a depresszióra való hajlam kialakulása, valamint a reumás panaszok is. 

A mozgás és az egészséges életmód a gyógymód?

A stressz és a legyengült immunrendszer a frontérzékenység egyik legelső rizikófaktora, ezért a kiegyensúlyozott, egészséges, mozgásban gazdag életmód az egyik leghatékonyabb megelőzési módja a fronthatások kellemetlen tüneteinek. Táplálkozzunk egészségesen, együnk vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, könnyen emészthető ételeket (sok zöldség, gyümölcs), valamint ügyeljünk a megfelelő napi folyadékbevitelre.

(webbeteg)

(Borítókép: Villámok csapnak egy férfi fejébe. Illusztráció: Westend61/Getty)