Sokaknak a homlokánál kezd hátrafelé húzódni a hajvonala, másoknál először a fejtetőn indul hullásnak a haj. Hogy mikor indul el a kopaszodás, az sokban függ a genetikától, ám főként a hormonok felelősek érte. Kutatók nemrég felfedeztek egy módszert, amellyel megelőzhető lehet a férfiak hajhullása a jövőben.

A kopaszodásnak genetikai, hormonális és életkori okai is vannak. Az 50 éves férfiak 85 százalékának hullik a haja, sokuknál már 20-30 éves korukban beindul a folyamat. Egyeseknek a homlokán, ritkább esetben a fejtetőn kezdődik, de a legtöbb férfi előbb-utóbb kopaszodni kezd.  A genetika mellett a kopaszodás oka a férfi hormonoknál keresendő:

a tesztoszteron más, vele függésben álló hormonokkal karöltve tehet a férfiak hajának módszeres kihullásáról.

Ezek a hormonok érzékenyen hatnak a hajtüszőkre, aminek következtében rövidül a hajszál növekedési ciklusa, elvékonyodik, majd elhal és kihullik. Mindez csak a fej bizonyos pontjain lévő hajszálakra van hatással, a tarkón lévőket például nem érinti, ezért fordul elő az, hogy a férfiak a mindenki által jól ismert sémák szerint kopaszodnak.

A kopaszodás miatt sok férfi szorong, számukra szerencsére több lehetőség is elérhető a folyamat megelőzésére. A különböző samponok, készítmények és vitaminok mellett hajbeültetés és úgynevezett mezoterápiás kezelés is igénybe vehető, utóbbi lényege, hogy DHT-blokkoló hatóanyagot juttatnak közvetlenül a fejbőrbe, ezzel blokkolva a hajhullást okozó DHT-tesztoszteront.

Paul Kemp, a HairClone társalapítója és vezérigazgatója a csapatával egy ennél is újabb, forradalmi eljárást álmodott meg: a vállalat olyan kísérleti sejtterápiát fejleszt, amelynek alkalmazásával megelőzhető a hajszálak alapját alkotó specializált bőrsejtek, az úgynevezett dermális papillák elvesztése. Ezek a sejtek kulcsfontosságúak a haj vastagságának, növekedésének és szerkezetének a szabályozásában, ám ezeket a sejteket pusztítja el az idő előrehaladtával a DHT-tesztoszteron. A vállalat új eljárási módszerének lényege nem a hormon blokkolása, hanem a sejtek megőrzése.

„Egy hajszálon körülbelül ezer dermális papillasejt van. Minél több ilyen sejt van a hajszálon, az annál vastagabb lesz. Ám amikor fogyni kezdenek, és a számuk a felére csökken, a haj elvékonyodik. A hajszálak végül annyira vékonyak lesznek, és olyan lassan nőnek, hogy gyakorlatilag láthatatlanná válnak, majd kihullanak” – magyarázta a Guardiannek Paul Kemp, aki a páciensek száz hajszálát őrizné meg lefagyasztva, majd amikor szükség van rájuk, felolvasztaná azokat és ezekről szaporítaná a dermális papillasejteket laboratóriumi körülmények között. Ezeket a sejteket végül visszainjekciózná a fejbőrbe, ami által a haj újra erőre kaphat. Bár az eljárást eddig csak egereken tesztelték, 12-18 hónapon belül önkénteseken is megkezdik a kísérleteket.

A tudósok szerint a dermális papillasejtekben olyan genetikai markerek is megtalálhatók, amelyekből az is kimutatható, hogy az adott egyén hol kezd majd kopaszodni, így a sejtterápia megelőzés jelleggel is alkalmazható lesz. Kemp szerint az eljárás így elsősorban a fiatalabb korosztálynak lehet hasznos.

(WMN)

(Borítókép: Kopaszodó férfi. Illusztráció: Getty Images)