A rákos daganatok korai felismerése létfontosságú. Sok esetben a kezdeti tünetek könnyen figyelmen kívül hagyhatók vagy összekeverhetők más betegségekkel. A korai felismerés és a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a betegség időben történő kezelésében, ezzel növelve a gyógyulás esélyét. Itt 16 tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:

Amennyiben rendszertelen menstruációs ciklust vagy kismedencei fájdalmat tapasztalunk, ezek a jelek méhnyak-, méh- vagy petefészekrákra is figyelmeztethetnek.

Ha tartós emésztési problémákkal küzdünk, mint például székrekedés, hasmenés, véres vagy sötét széklet, vagy gyakori vizelés közben vért észlelünk, akkor ezek a tünetek vastagbél-, prosztata- vagy húgyhólyagrákra is hívhatják fel a figyelmet.

Amennyiben a puffadás jelenségét két héten át fennállónak érezzük, fontos lehet kivizsgáltatni, mert ez a tünet petefészekrákra vagy a gyomor-bélrendszeri daganatokra is figyelmeztethet.

A mellünkön tapasztalt változások, mint például csomók, gödröcskék vagy elszíneződések, nem mindig jelentenek komoly gondot, de az emlőrák egyik korai jelzésének is tekinthetők.

Tartós, két hétnél hosszabb száraz köhögés tüdőrákra utalhat.

Tartós fejfájás, melyet nem enyhítenek a szokásos gyógyszerek, agydaganatot jelezhet.

Amennyiben tartósan nehezített a nyelés, lehet, hogy torok-, tüdő- vagy gyomorrákra utalhat.

Ha a testen ütődés nélkül zúzódásos elszíneződések jelennek meg, ez akár vérrák jele is lehet.

Főként erős dohányosok és alkoholbetegek esetében a szájon belüli elváltozások szájrákra utaló jelek lehetnek.

Amikor anyajegyeink különös alakot öltenek vagy színük változik, fontos, hogy az ABCDE szabály alapján ellenőrizzük, mert ez bőrrákra utalhat.

Hosszantartó, lokalizált fájdalom jelentkezése a testünk egyes részein különféle rákfajtákra hívhatja fel a figyelmet.

A tartós fáradtság nem csupán a mindennapok megpróbáltatásai miatt léphet fel; ez is jelezheti különböző rákfajták jelenlétét.

A menopauza utáni vérzés, bár nem mindennapi, mégis méhnyak- vagy méhrákra utaló tünet lehet.

Ha hosszan tartó gyomorfájdalmat vagy hányingert tapasztalunk, fontos lehet, hogy átesünk egy vizsgálaton, mivel ezek a tünetek máj-, hasnyálmirigy- vagy más emésztőrendszeri daganatokra is utalhatnak.

A váratlan és megmagyarázhatatlan fogyás néha egyszerűen a stressz vagy más életmódbeli tényezők miatt következik be, de számos rákfajta is állhat a hátterében.

Megduzzadt nyirokcsomók: Ha tartósan megduzzadnak, az is rákos daganatra utalhat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti tünetek nem mindig utalnak rákra, de ha valaki ezeket észleli magán, akkor érdemes minél előbb orvoshoz fordulni a kivizsgálás érdekében.

(Forrás: Femina.hu)

(Borítókép: egy beteg férfi a kórházban fekszik. Illusztráció: Getty Images)