A munkahelyi kiégés a 21. században egyre gyakoribb problémává vált, ám a legtöbben nem ismerik fel az erre utaló tüneteket. Cikkünkben összeszedtük, mely jelek észlelésekor érdemes szakértői segítséget kérni.

A lelkesedés elvesztése, állandó pesszimizmus és sikertelenség érzése: többek között ezekről az érzésekről számolnak be azok, akik kiégtek a munkában, esetleg a magánéletükben. A kiégés egyes kutatások szerint a fizikai és a mentális egészségünkre is károsan hat, erre a következő tünetek utalhatnak:

  • állandó vagy visszatérő fájdalomérzet, például fejfájás, gyomorfájás vagy izomfájdalom, minden különösebb ok nélkül,
  • ingerlékenység, gyakori dühbe gurulás, a negatív érzelmek feletti kontroll elvesztése,
  • motivációvesztés, libidócsökkenés, a korábban kedvelt dolgok, hobbik, emberek utáni érdeklődés fokozatos elvesztése,
  • korábban nem jellemző pesszimista életszemlélet, fokozódó cinizmus, irónia,
  • folyamatos, krónikus fáradtságérzet fizikai, mentális és érzelmi téren is.

Minél többet tapasztalunk magunkon ezekből a tünetekből, annál nagyobb rá az esély, hogy kiégtünk, ebben az esetben pedig érdemes szakember segítségét kérni. Bár sokan véglegesnek vélik ezt az állapotot, a kiégés számos technikával kezelhető. Ilyen az életmódváltás, a meditáció, a sport, de a több alvás és a változatos táplálkozás is segíthet.

Így kerülhető el a kiégés

A kiégés elkerülése érdekében érdemes heti öt napon át legalább 30 perces testmozgást végezni, rendszeresen meditálni és elég időt fordítani az alvásra. Fontos, hogy kialakítsunk egy rutint, amelyet minden nap betartunk. Az étkezések során kerüljük a cukrot, illetve a feldolgozott, finomított élelmiszereket. A társasági életet se hanyagoljuk el, járjunk rendszeresen társaságba és töltsünk minél több időt a barátainkkal, szeretteinkkel.

(HáziPatika)

(Borítókép: Munkában kiégett férfi. Illusztráció: Getty Images)